Обичаната Йорданка Христова пее “Любими евъргрийни“ на Летния театър на Бунарджика

Автор: Plovdiv Now 10723
Обичаната Йорданка Христова пее “Любими евъргрийни“ на Летния театър на Бунарджика

Една от най-любимите прими на българската музика – Йорданка Христова, ще зарадва почитателите си с премиерен концерт в Пловдив.
На 28 юни от 20.30 часа гласовитата дама ще изпълни за първи път концерта си „Любими евъргрийни“ на сцената на Летния театър в Пловдив под съпровода на симфоничния оркестър на Държавна опера – Бургас, с диригент Левон Манукян.

На сцената с оркестъра на Опера Бургас ще видим и бенда на Иво Дуков – пиано, Даниел Желев – ударни и Щерион Пилидов – китара.
В програмата са включени най-обичаните песни от репертоара на Йорданка Христова.

Концертът на именитата дама и оркестърът на бургаската опера е поредната спирка от мащабно турне в страната.

Билети в Билетен център пред Общината, за справки: 0887 42 42 40

 

Неостаряващата звезда на българската попмузика Йорданка Христова е родена на 10 септември 1943 г. в София. Любопитен факт около нейната фамилия е, че се пада братовчедка на футболния идол на всички времена Гунди. Завършва естрадния отдел на консерваторията и още през 1964 г. прави първото си турне в Румъния.

 През 1966 г. печели първа награда на първия Златен Орфей с песента „Делфините“. Повтаря успеха си през 1967 и 1975 година. Вечната й песен обаче се оказва „Песен моя, обич моя“ на патриарха на попмузиката ни Йосиф Цанков, която макар и с трета награда и до днес остава един от символите на естрадата.

Йорданка е и първата българска певица с голям рецитал в Париж, пее дори на Айфеловата кула през 1974 г. Същата година е и първата българска попизпълнителка, поканена да пее в Северна Америка или по-точно в Монреал, Канада. Това са само две от международните й участия, разпрострели се в 36 държави на всички континенти и несекващи до днес, когато всяка година прави гастрол в Америка.

Участва и печели фестивали в Брашов, два пъти в Сопот, Полша, Варадеро, Будапеща, Дрезден, Истанбул, Витебск. Йорданка обаче е щастлива като най-известната чужда певица в Куба вече повече от три десетилетия.

Хиляди жени на Острова на свободата са кръстени на нея и носят нейното типично българско име. От своя страна, тя също уважава кубинците и оглавява фондацията Хосе Марти у нас. Шеф на Българската изпълнителско – продуцентска асоциация. За нея са снимани 4 телевизионни филма.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина