Обявиха “оранжев“ код с порои и гръмотевици за Пловдив и региона и още 20 области

Автор: Plovdiv Now 7449
Обявиха “оранжев“ код с порои и гръмотевици за Пловдив и региона и още 20 области

Оранжев код за поройни дъждове в неделя e обявен в  21 области в страната. Той е в сила за цяла Западна, Централна, Южна и Югоизточна България до Ямбол. Очакват се валежи между 40 и 60 литра на квадратен метър, градушки и гръмотевични бури. Най- интензивни ще бъдат в централните райони на страната.  За други 8 предупреждението е от "жълта" степен, а само две области на страната не са застрашени от порои.

През следващите 24 часа сумарното количество на валежите ще е между 50 и 60 л/кв.м, на отделни места и повече. Ще има гръмотевични бури. Има условия и за градушки е предупреждението за Пловдив и региона.

През следващото денонощие, под влияние на добре изразен студен атмосферен фронт, времето над България ще бъде много динамично. През нощта над Западна България валежите ще се усилват, ще има и гръмотевични бури, а до сутринта ще завали и в Централна. Утре над по-голямата част от страната ще е облачно и дъждовно. Ще духа умерен до силен северозападен, в Източна България – югоизточен вятър. Температурите ще се понижат и ще са предимно между 20° и 25°.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде предимно облачно, ветровито и дъждовно. На много места ще има гръмотевични бури, а в масивите от Централна и Източна България количествата ще са значителни. Ще духа умерен и силен северозападен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра - около 8°.

По Черноморието ще е ветровито, предимно облачно и с валежи от дъжд. На места по южното крайбрежие валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, но привечер ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са 22° - 24°, малко по-ниски от температурата на морската вода. 

Снимка: Пловдив, Стоян Стоянов

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина