Обещават да не вдигат цените на тока и парното, но докога?

Автор: Plovdiv Now 4429
Обещават да не вдигат цените на тока и парното, но докога?

Цените на ток и парно да не се вдигат до края на тази година, обеща шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. 

По думите му, спирането на тецове, които са хванати, че горят отпадъци без разрешение, няма да се отрази на цената на тока за бизнеса, тъй като те разполагат с малки мощности. Освен това предвиденият планов ремонт на ТЕЦ "Марица-изток 1" е завършил предсрочно.

За момента КЕВР не е констатирала нарушения на лицензиите на спрените тецове, посочва още Иванов. Той уточни, че КЕВР не се занимава с конкретния характер на първичното гориво, което постъпва в тези централи.

Мощности на ТЕЦ "Република" в Перник", както и ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, бяха спрени през последната седмица заради това, че в нарушение на комплексните си разрешителни са горили биомаса, с което са замърсявали въздуха.

Държавната "Булгаргаз" очаква по-ниски доставни цени по дългосрочния договор с "Газпром експорт" и затова предлага на КЕВР да одобри поевтиняване на природния газ през последното тримесечие на годината, съобщи БНР.

Предлаганата цена е 44,85 лв. на мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В сравнение с утвърдената за настоящото тримесечие цена предложената е по-ниска с 0,11 на сто, или с 5 стотинки за мегаватчас.

От "Булгаргаз" съобщават още, че са поискали от "Газпром експорт" предоговаряне на доставната цена за България и по-голяма гъвкавост на доставките. Целта е до края на годината да бъде постигнато изменение на условията по договора и по-ниска доставна цена през 2020 година.

КЕВР отбелязва 20 години от създаването си. В сградата на Комисията се състоя тържествено честване, на което беше валидирано специално пощенско-филателно издание.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина