Сините сливи вече зреят усилено и изобилстват на пазара у нас. Те са подходящи за сладка, конфитюри, мармелади, както и сушени за зимата. С тези плодове стават и много вкусни сладкиши. Предлагаме ви рецепта за лесен обърнат сладкиш със сини сливи.
Необходимите продукти за 12 парчета са:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
400 г сини сливи
2 с.л. ром
1 с.л. пудра захар
Яйцата (3 броя) се разбиват със захарта (1 ч.ч.), докато тя се разтвори напълно.
Към яйчената смес се прибавят ромът (2 с.л.), олиото (1/2 ч.ч.), пресятото с бакпулвера (1 ч.л.) брашно (1 ч.ч.) и всичко се разбива с миксер до получаването на гладка и гъста смес за кекс.
Тя се изсипва в тавичка, на дъното и стените на които има хартия за печене, и се заглажда с лъжица. Върху нея се подреждат половинки пресни сини сливи (400 г), като те се поставят с разреза нагоре.
Десертът се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече до готовност. Поднася се охладен и поръсен с пудра захар (1 с.л.).
Общото време за приготвяне на сладкиша е 50 минути.