Ново изследване показва защо някои хора постоянно са гладни

Автор: Plovdiv Now 4066
Ново изследване показва защо някои хора постоянно са гладни

Ново изследване показва защо хората, при които нивата на кръвната захар падат рязко няколко часа след хранене, са постоянно гладни и консумират стотици калории над нормата в рамките на деня.

Проучването, публикувано на 12 април 2021-ва в Nature Metabolism, е дело на PREDICT – най-голямата хранителна изследователска програма в света, която проучва реакцията на хората към храната в реални условия, на изследователи от Кралския колеж в Лондон, както и на здравната научна компания ZOE (включваща учени от Харвардското медицинско училище, Масачузетската обща болница, Нотингамския университет и др.). То отговаря на въпроса защо някои хора изпитват затруднение да отслабнат дори и в случаите, в които са подложени на диети, контролиращи калорийния прием, и подчертават колко важно е да отчитаме индивидуалния човешки метаболизъм, когато става дума за диета и здраве.

Изследователският екип е събрал подробни данни за нивата на кръвната захар и други здравни маркери на 1070 души след консумацията на стандартизирана закуска и свободно избрани ястия в рамките на 2-седмичен период (т.е. общо над 8000 закуски и 70 000 ястия). Стандартните закуски са представлявали мъфини, съдържащи едно и също количество калории, но вариращи по отношение на своя състав (т.е. различни въглехидрати, протеини, мазнини и фибри). Участниците също така са били снабдени и с орален глюкозотолерантен тест, с помощта на който са измервали в каква степен тялото им обработва захарите.

Нивата на кръвната захар е била наблюдавана постоянно със специални сензори в рамките на изследването. Участниците са били снабдени и с носими устройства, следящи тяхната активност и сън. Освен това са записвали и нивата на глад и будност посредством приложение за смартфони, както и кога точно (и какво) ядат в рамките на деня.

Предишни проучвания, анализиращи кръвната захар след хранене, се фокусират върху начина, по който нивата ѝ се покачват и спадат в рамките на първите два часа след храненето (т.е. това е т.нар. пик на кръвна захар). След като анализират данните обаче, екипът от PREDICT забелязва, че при някои хора се наблюдава значителен „захарен спад“ 2-4 часа след първоначалния пик. При тях нивата на кръвната захар падат рязко под нормалното, преди да се покачат отново.

При тези хора гладът е бил с 9 процента по-висок, те са чакали приблизително половин час по-малко, преди да посегнат към следващото ястие, отколкото хората с по-малък спад в нивата на кръвната захар (въпреки че са яли на практика едни и същи неща).

Хората с по-голям спад на кръвната захар са приемали и 75 калории повече в рамките на 3-4 часа след закуска и около 312 калории повече в рамките на деня от останалите хора. Подобен модел би могъл да обясни потенциално надебеляване с 9 кг в рамките на година.

„От доста време насам се предполагаше, че нивата на кръвната захар играят важна роля в контролирането на глада, но резултатите от предишните изследвания бяха неубедителни – казва д-р Сара Бери от Кралския колеж в Лондон. – Сега ние показахме, че захарните спадове са по-добри предиктори на глада и на последващия калориен прием от първоначалния пик в кръвната захар след ядене. Това от своя страна променя начина, по който гледаме на взаимоотношението между нивата на кръвната захар и храната, която ядем.“

„Много хора изпитват затруднения да отслабнат и да задържат теглото си, а само няколко допълнителни калории на ден биха могли да доведат до наддаване на няколко килограма в рамките на година – казва проф. Ана Валдес от Медицинското училище към Нотингамския университет. – Нашето откритие, че мащабът на захарните спадове след ядене оказва огромно влияние върху глада и апетита, би могло да помогне на хората да разберат и да контролират по-добре своето тегло и здраве в дългосрочен план.“

Като сравняват консумацията на едни и същи тестови ястия, учените откриват и големи вариации в кръвната захар при хората. Те също така не се натъкват на връзка между възрастта, теглото или индекса на телесната маса (BMI) с това дали спадовете на кръвната захар са по-малки ли по-големи (макар че при мъжете се наблюдава малко по-големи спадове, отколкото при жените).

Открити са и известни вариации в мащаба на спадовете при различните хора, породени от консумацията на едни и същи ястия в различни дни, което подсказва, че индивидуалният метаболизъм, както и ежедневните ефекти от избора на храна и нивото на активност, също влияят на това дали ще изпитвате малък или голям спад в кръвната захар.

Подборът на правилната храна, която да пасне на вашата уникална биология, би могъл да ви помогне да се чувствате по-сити и за по-дълго и съответно – да се храните по-малко като цяло.

Източник: Medical Xpress

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина