Ново 20! Бизнесът иска първите три дни от болничните да са за сметка на служителите

Автор: Plovdiv Now 5466
Ново 20! Бизнесът иска първите три дни от болничните да са за сметка на служителите

50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични. Това сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). В петък работодателската организация е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в това поне първите три дни от болничния да са за сметка на работника, по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

„С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник“, мотивира се председателят на асоциацията Васил Велев и подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно. „Това всъщност е кражба. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си“, допълни Велев, цитиран от БНР.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина