Нови симптоми се проявиха при болните от коронавирус

Автор: Plovdiv Now 325761
Нови симптоми се проявиха при болните от коронавирус

Загуба на вкус и обоняние са нови симптоми, констатирани при болните от КОВИД 19. Това бе потвърдено и от началника на Националния щаб на редовния брифинг - ген. Венцислав Мутафчийски. Преди дни се появиха сведения, че част от болните са получили липса на обоняния и вкус, като първи симптоми.

„Имаме съобщение от СЗО за тестуването. От председателя на дружеството по уши, нос и гърло, имаме становище, че може да се появи липса на вкус и обоняние. До тук знаем само, че се усеща сухота в гърлото. Проведох разговор и с мои колега в Италия, който е на първа линия с борбата на вируса. Той също ми сподели, че част от хората се оплакали точно в липса на вкусови усещания. Следим сатурацията, която  е много показателна, ако излезе над 90, то трябва да се хоспитализира пациента”, каза Мутафчийски.

Той засегна темата за лабораториите, като заяви, че вече е провел разговор с Министъра на здравеопазването.

„В Бургас, Плевен и Пловдив вече имат апаратура, дори са се снабдили с тестовете. Могат да заработят веднага след заповедта на министъра и да започнат доставките. Резултатаите ще бъдат готови много по-бързо. Не са надеждни бързите тестове, вече се убедих”, добави началникът на щаба.

Проф. Кантарджиев даде разяснения за различните тестове , Кото се правят. Т. нар. “бързи тестове” са два вида. Първите са за наличие на антиген и се правят в първите дни , в които човек е заразен. Те обаче дават доста неверни резултати. Другите , които доказват наличиенто антитела, могат да хванат вируса едва на 7-9 ден от заболяването. Тези тестове са по-сигурни, но засега в България все още не са доставени. “Очакваме ги”, заяви ген. Мутафчийски. 

Той уточни , че не е против частните лаборатории да правят бързи тестове, но е против да се дава фалшива увереност на хора, чийто тест е показал отрицателен резултат, който може да се окаже неверен. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина