Нови разкрития за ексдепутата Иван Димов, продавал дипломатически паспорти

Автор: Plovdiv Now 3724
Нови разкрития за ексдепутата Иван Димов, продавал дипломатически паспорти

Бившият депутат от СДС и бивш член на Висшия съдебен съвет  Иван Димов е обвиняем в Австрия за изпирането на 170 хил. евро, "произхождащи от продажбата на фалшиви дипломатически паспорти от Испания и фалшиви дипломатически номера от Сейнт Китс и Невис", съобщиха от прокуратурата в австрийския град Велс, пише Дневник.

Димов бе задържан при акция на полицията, след като е бил обявен за издирване и заподозрян за пране на пари. Така, след като австрийските власти са поискали ареста на мъжа, започнало издирване и Димов беше задържан в района на Пловдив.

През изминалата седмица Окръжният съд в Пловдив отказа да екстрадира Димов. Според магистратите престъплението за което бившият депутат е привлечен като обвиняем е извършено частично на територията на България.

Според Европейската заповед за арест, Димов е получавал пари от австрийски сметка в личната си адвокатска сметка, а после парите са били прехвърляни към друга българска сметка.

В предходното заседание беше изискана справка от австрийските власти, касаеща информация за обстоятелствата около извършеното престъплението - време, място и участие на бившия член на Висшия съдебен съвет и ексдепутат от СДС при правителството на Иван Костов. В отговора се казва, че мястото на извършване на престъплението не може да бъде доказано тъй като са правени банкови преводи през Интернет. Следователно могат да бъдат направени от всяко място. Австрийските власти обаче дават гаранция на българските си колеги, че при предаване на лицето, след наказателния процес ще го върнат в България.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина