Нови правила за фермери, еднолични търговци и свободни професии: Данъчни декларации - само онлайн

Автор: Деница Лещева 10391
Нови правила за фермери, еднолични търговци и свободни професии: Данъчни декларации - само онлайн

Самоосигуряващите се лица вече могат да подават годишни декларации единствено по електронен път. Новите правила важат за едноличните търговци, регистрираните земеделски производители, лицата, извършващи патентна дейност и упражняващите свободна професия. Това обясниха от НАП-Пловдив пред журналисти по-рано днес. Заместник-директорът на териториалната дирекция Иван Видов призова данъкоплатците възползват от възможността да се сдобият с безплатен ПИК, посредством който могат да подават декларациите си по електронен път. От тази година се предвиждат значителни облекчения за лицата, които подават електронни декларации, припомни той. 

Най-много са земеделските производители в района на град Кърджали, обясниха от дирекцията. За тяхно улеснение са предвидени срещи, чиято организация ще е със съдействието на местната власт. Според Мария Лалева, която оглавява дирекция "Обслужване" в Пловдив, най-честите грешки на земеделците са свързани с деклариране на субсидиите за отделните програмни периоди- 

"Законодателят е предвидил необлагаеми субсидии, които касаят периода до 2010 година. В случай на закъсняло изплащане от фонд „Земеделие” или изплащане на субсидии за стар и нов период, лицата често се объркват коя сума подлежи на деклариране и коя - не", сподели тя. Тези грешки обаче подлежат на отстраняване в законоустановените срокове. НАП извършва и контролни действия по справки, подадени от държавния фонд. 

Какви са сроковете за подаване и коригиране на данните в декларациите - вижте в линка:

https://plovdivnow.bg/plovdiv/avtomatichno-popalneni-danachni-deklaratsii-predlagat-nap-29223

През 2019 година в дирекцията са постъпили над 59 000 декларации на самоосигуряващи се лица, в това число - и коригиращи такива. Според ръководството на местната струкрува нараства и интересът към издаване на ПИК, като от 1-ви януари до вчерашна дата са издадени 1 200 персонални кода. Голяма част от самоосигуряващите се използват услугите на счетоводни кантори, които от години имат достъп до електронните услуги.

"Очакванията ни са по-скоро за инициатива от страна на земеделските производители през тази година", обясниха от дирекцията. Оттам припомниха още, че от няколко дни тече актуализация на браузърите, от които са достъпни онлайн услугите на приходната агенция. Подмяната е с цел спазване на изискванията за мрежова и информационна сигурност. Услугите ще бъдат достъпни единствено по протокол TLS, версия 1.2. Според данните в момента онлайн услугите се ползват от 996 000 потребители, а около 40 000 от тях ползват стари версии на операционни системи, чиито браузъри не поддържат споменатия протокол.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина