Нови мерки и ограничения предлага доц. Кунчев

Автор: Plovdiv Now 10457
Нови мерки и ограничения предлага доц. Кунчев

Нови мерки, ограничения и предложения по 7 точки представи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той ще поиска да бъдат приети неговите предложения и да влязат в сила съвсем скоро. От тях по същество две ограничения са нови.

Сред мерките са удължение на извънредното положение, задължителен вечерен час за заведенията, ограничаване на работещите в офиса и задължително налагане на тези, които могат да работят от вкъщи, да останат там. Още се предлага по-масово обучение онлайн за учениците над 5 клас, задължително дистанционен учебен процес за студентите и отново прозорец за пазаруване за възрастни, предава trafficnews.bg  

"Не споделям оптимизмът на час от управляващите, че при този темп ще постигнем кой знае какви добри резултати, затова съм изготвил тези предложения за мерки" посочи доц. Кунчев.

Като първа точка доц. Кунчев представи очевидната нужа да се удължат мерките и след 12 ноември, минимум до 12 декември, а ако така се движат нещата и за по-дълъг период.

Втора точка е за ограничаване на всички заведение с работно време до 21-22 часа максимум, като ограничението ще важи за всички заведения и навсякъде в страната. "Опитваме се от много мерки с малки ефекти да получим големият ефект", посочи Кунчев. 

Ограничава се капацитетът в офисите на частни фирми, като ще се допускат до 50% от служителите. Тези, които могат да работят извън офиса, ще бъдат задължени да го правят. 

По отношение на образованието, доц. Кунчев посочи, че според него трябва да се направи предложение към МОН са по-масово минаване към онлайн обучение за цели области в червено. 

"Считаме, че при тези данни от 25 червени области от 28, за групата от 5 до 12 клас трябва да се преустановят присъствените занятия на областно ниво", категоричен е Кунчев. 

Въпреки, че университетите се ползват с автономия, той горещо препоръчва на всички ВУЗ-ове да преминат изцяло и трайно на дистанционно обучение. Изключение трябва да се направи само за упражненията на медиците, допълни доц. Кунчев. 

"Считам, че е редно да минем на възстановяване на периода за зелен коридор от 8 до 10 часа сутринта и да не се допускат в други часови зони, както и хора от друга възрастова група да не може да пазарува в този диапазон", предложи още Кунчев. 

Той допълни, че 10-дневната карантина ще може да отпада, за да се отиде на работа при отрицателен тест, направен след 3-тия ден от контакт със заразен с коронавирус. 

"Спешно трябва да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването на командирова специалисти от различни лечебни заведения, като имаме предвид да включим колегите от доболничния сектор в медицинската помощ", допълни Кунчев. 

Днес доц. Кунчев ще проведе разговори с експертни комисии по области, ще се прецизират мерките и ще издам необходимите заповеди. Много от предложените мерки вече се изпълняват локално на областно ниво, посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той обаче се противопостави по една от тези предложени мерки - повсеместно минаване към онлайн форма на обучение. 

"Онлайн обучението не е така ефективно, а имаме училища без нито един положителен тест. Затова считам, че трябва да бъде както сега - всяко училище има право да поиска да мине в онлайн форма на обучение", посочи Ангелов. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина