Нови градинки в Пловдив, правени по проект за милиони, загиват, вандали изпотрошили поливната система

Автор: Соня Желязкова 2071
Нови градинки в Пловдив, правени по проект за милиони, загиват, вандали изпотрошили поливната система

ревните площи на квартал в централната част на Пловдив изсъхнаха заради неработещи поливни системи. За това алармират жители на Аджисан махала пред TrafficNewsРайонът им бе обновен по мащабен проект на общината, който започна официално в края на 2021г. и наскоро приключи.

Припомняме, че при реализирането му бе изградена нова улична инфраструктура, в това число нова пътна настилка, тротоари и осветление. Част от проекта, финансиран по ОП „Региони в растеж“, включваше благоустройство и озеленяване на кварталните междублокови пространства, както и изграждане на детски и спортни площадки, в които се инвестираха 6 милиона лева. Общата стойност на проекта надхвърляше 12 млн. лева.

Няколко месеца по-късно обаче зелените площи в обновеното каре загиват. Автоматизираните системи, които е трябвало да поливат растителността, са започнали да работят едва преди две седмици. От „Градини и паркове“ не посочиха как и дали през изминалите месеци тревните площи и фиданките в периметъра са били поддържани.

Наша проверка на място показва, че една голяма част от растенията в района на ул. „Райно Попович“ и ул. „Балкан“ са изсъхнали. Градинките са превърнати в пепелници, стотици фасове и отпадъци се търкалят в тях. Терените с детски блощадки и спортни съоръжения изглежда не винаги да се използват по предназначение от гражданите. Това личи от десетките кенчета с бири и патрончета от алкохол, които забелязваме наоколо.

Не виждаме системите за поливане да работят. Вижте градинките ни, на нищо не приличат. Много ми е тъжно, знаете ли колко хубаво и зелено беше“, споделя пред наш репортер живееща в района.

Едва в началото на юли поливната система е била предадена от фирмата изпълнител на ОП „Градини и паркове“. От общинското предприятие казват пред TrafficNews, че това е станало по тяхна инициатива, които до момента са изчаквали инструкции за експлоатация.

Оказва се обаче, още преди да заработи по предназначение, система за капково напояване е била изпочупена от граждани, а ценни части от нея са били окрадени.

Отстранени са десетки щети, нанесени от вандали преди още системата да бъде пусната – възстановени са откраднати магнитни клапани, програматори и други елементи.“, посочват в отговор до медията ни от „Градини и паркове“.

Същото се е случило и с новоизградените около 10 чешми, 4-5 от които са били тотално разбити. От „Градини и паркове“ не са подали сигнал до полицията, която да разследва случая. Няма информация кой е извършител на вандалската проява, както и дали е бил наказан за нанесените щети върху скъпата инвестиция.

От предприятието призовават пловдивчани да пазят новите градски придобивки и дават заявка скоро отново градинките да бъдат свежи. За целта обаче ще трябва се да положат големи усилия и де се полива редовно, за да се възстанови здравината на изсъхналата растителност.

Спешно обаче трябва да се предприемат мерки от страна на администрацията, която да следи дали гражданите съвестно използват изградената инфраструктура. В противен случай европейският вид на Аджисан махала ще бъде затрит и много скоро кварталът ще изглежда така, както изглеждаше преди за реновирането му да бъдат похарчени милиони.

Във връзка с наше запитване от "Общинска полиция" заявиха, че ще бъдат предприети действия по извършване на обходи в района, с цел патрулите им да следят за спазването на реда и опазване на имуществото.  

Галерия:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина