Нова измама с митнически такси! Искат банковата ви сметка, за да получите неизпратената си пратка

Автор: Plovdiv Now   532
Нова измама с митнически такси! Искат банковата ви сметка, за да получите неизпратената си пратка

За поредна измама, свързана с доставката на стоки и плащането на митнически такси, сигнализираха читатели на TrafficNews. В последно време една от най-често срещаните техники е именно измамата чрез съобщение, при която потребителите получават фалшиви съобщения, уж от куриерски компании или митнически служби, с искане за плащане на допълнителни такси за доставка на пратка.

Читателят ни споделя, че преди няколко седмици е направил поръчка за няколко артикула от сайт „Shein”. Дни след това получава съобщение на телефона си, което гласи „За вашия пакет се прилагат митнически такси. За да продължите процеса на доставка посетете deliveryfast-pro.com”. Влизайки в приложението на сайта обаче вижда, че пратката му дори не е изпратена все още. 

Понякога дори пише, че трябва да се действа незабавно, за да не бъде върната пратката или пък бъде наложена допълнителна глоба.

Както този път, така и в други случаи често се предоставя линк, който ви препраща към фалшив сайт, в който пише, че за да освободите пратката си, то трябва да платите митническа такса, като е посочена и конкретната сума, която често варира между 15 и 20 лева. По този начин потребителите, които се заблуждават въвеждат данните на кредитна или дебитната си карта, а по този начин измамниците получават достъп до банковата сметка.

За да бъде предотвратено това избягвайте да кликате върху линкове в съобщения, които не очаквате или ви изглеждат подозрителни. Ако имате съмнения, обадете се на официалния телефон на куриерската фирма или проверете пратката си чрез официалния им сайт.

В никакъв случай не въвеждайте информация като данни на кредитна карта, ЕГН или друга важна информация в непроверени сайтове.Ако получите подобно съмнително съобщение, най-добре блокирайте телефонния номер и изтрийте съобщението. Ако пък сте въвели данни на фалшив сайт, проверете банковата си сметка за подозрителни транзакции и при наличие на такива е препоръчително да се свържете с банката си.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина