Нова инициатива повежда пловдивчани на разходка в миналото, настоящето и бъдещето на Сахат тепе

Автор: Plovdiv Now 4297
Нова инициатива повежда пловдивчани на разходка в миналото, настоящето и бъдещето на Сахат тепе

В Пловдив започва нов социален експеримент – Разходката на Джейн, която ще обходи Дановия Хълм (Сахат тепе), за да маркира проблемни зони и да събере мнения и идеи за бъдещето на локацията. Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем, по време на която освен че се дава възможност на гражданите да научат неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, се набелязват и събират идеи за бъдещия облик на квартала.

Организатори на акцията са БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour, а събитието е част от дейностите на програмата _Място в Пловдив.

Разходката на Джейн ще събере хора, които искат не само да говорят и да „постват“, но и да направят нещо, за да живеем в по-чист и по-подреден град. Всички те ще направят обиколка на Сахат тепе, ще се включат в разчистване на района и ще набележат зоните, нуждаещи се от подобрения.

В съботния следобед на 17-ти октомври, БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour ви канят на една разходка, по време на която ще се запознаем с миналото, настоящето и бъдещето на Дановия хълм, намиращ се в центъра на Пловдив, но останал неопознат за мнозина.

Разходката започва в 15ч. от паметника на Христо Г. Данов - на площадката на върха на тепето. Именно там гидовете на Free Plovdiv Tour ще проведат уводната беседа, чрез която ще потънем в миналото на знаковия хълм.

След обхода, ще се върнем към интересната историческа беседа на гидовете от Free Plovdiv Tour . Турът ще продължи през централната градска част, за да ни запознае с интересни исторически факти и ще ни отведе в Цар Симеоновата градина. Там, на финала на разходката, ще научим повече за това кои са хората, работили за развитието на града веднага след Освобождението, чиито действия дават облик и до днес както на града ни, така и на самото Сахат тепе.

Ето и програмата по часове:

Сборен пункт: Площадката при статуята на Христо Г. Данов.

15:00ч. Начало

Беседа, за историята, залесяването и връзката на тепето с Христо г. Данов.

Часовниковата и телевизионната кула, Ресторант “Младежка среща”.

Настоящ статут на хълма и бъдещето му.

Дискусия

15:30ч. Обход на тепето

за локализиране и почистване на достъпните замърсени места.

16:10ч. Дискусия

Обобщение на идеите и предложенията на участниците

16:20ч. Разходката продължава към Цар Симеонова градина

16:45ч. Беседа при статуята на Люсен Шевалас

17:00ч. Край

“Разходката на Джейн - Сахат тепе” е част от календара на събитията на инициативата Партньорство за красива и чиста България, водена от БГ Бъди активен и се провежда в партньорство със Сдружение 365 и проекта Free Plovdiv Tour , като част от социалната програма на организацията.

 

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина