Нов играч на пазара на такситата в Пловдив, колите във фирмите фантоми отново се множат

Автор: Благовест Андонов 7565
Нов играч на пазара на такситата в Пловдив, колите във фирмите фантоми отново се множат

Всяко чудо за три дни! Така може да се опише ситуацията след акцията на Икономическа полиция срещу такситата, които се крият зад фирми фантоми и ощетят държавния бюджет с милиони всяка година.

По време на акцията на полицията в края на март в  Пловдив имаше 1540 таксита, които бяха регистрирани на територията на Общината с платен патентен данък. В резултата на проверките и арестите, само за дни колите под тепетата паднаха на 1274 автомобила, което бе с 266 по-малко от предходния месец март. Почти всички отписани автомобили  бяха от 5-те най-големи превозвачи, които бяха обект на разследването – „Рин транс груп“, „Легия груп“, „Бали груп“, „Макс 76“ и „Хачо груп“.

Месец май обаче започва с рекорден ръст на такситата. Автомобилите под тепетата вече са повече отколкото преди голямата акция  - 1622. Или с близо 350 повече от предходния месец. Ръстът е при почти всички големи фирми, но на пазара се е появил и нов играч, който за кратко е успял да стане превозвач и данъчно задължено лице на цели 85 таксита. Името на фирмата е идентично с на една от разследваните фирми, свързана със Стефан Балимезов.

Новият превозвач е „Легия транс“, като е регистрирана на същия адрес, от където бе арестуван Балимеза по време на акцията – „Даме Груев“ 20. Собственик на фирмата е 48-годишният Георги Кръстев, чиито адрес е в ромската махала на град Баня, Карловско. Капиталът на „Легия транс“ ЕООД е 2 лева, като тя е създадена през февруари тази година. 

На практика всички 85 коли в „Легия транс“ са направили трансфер от „Бали груп“. Преди акцията последната фирма, която е регистрирана в карловското село Дъбене,  имаше 235 коли, а няколко дни по-късно колите вече бяха 132.

В новия отчетен период от Община Пловдив „Бали груп“ продължава да бъде с толкова автомобили. „Легия груп“ пък възвръща нивата си от преди акцията – на 144 коли, след като през април автомобилите в Пловдив бяха 84.

Новият най-голям превозвач в Пловдив вече е друга от разследваните фирми – „Макс 76“, заради която бе задържан Емил Кондов – Доктора. Към днешна дата фирмата е превозвач на 283 таксиметрови коли, като за миналия месец те бяха 208.

Единственият спад е при „Рин транс груп“, които имат 268 коли, докато за март те бяха 270 автомобила.  Фирмата на Мариян Киров – "Хачо груп" също няма големи  разлики с предишни месеци, като колите с  негови стикери са 53.  Ръст има и при другите по-малки превозвачи, които имат между 10 и 40 коли.

Припомняме, че над 70% от автомобилите в Пловдив са под шапката на 5-6 фирми превозвачи, които не са регистрирани по ДДС, а капиталът им често е около 2 лева. Официалните собственици на фирмите са хора с дебели криминални досиета, инвалиди или неграмотни роми.

Събитията след акцията на полицията  показват, че ако няма законодателни промени, на практика всичко е порочен кръг, който ще се върти постоянно – създават се фирми бушони, които укриват данъци в размери на милиони. След това се създават нови,а най-ощетен е държавният бюджет.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина