Нощ на театрите в Пловдив се случва в онлайн пространството

Автор: Мария Луцова 4538
Нощ на театрите в Пловдив се случва в онлайн пространството

Поредното издание на Нощ на театрите в Пловдив ще мине в онлайн пространството. Днес в поредица от събития Драматичният театър ще покаже филмови продукции за някои от най-знаковите си творби.

„По традиция всяка година в Нощта Драматичен театър-Пловдив повежда своята публика на вълнуващи експедиции зад кулисите, придружени от разказите на гидовете-актьори за пътя на пиесите от бюрата на директора и драматурга до сценичната им премиера. Тази година съхраняваме традицията в частта й, в която споделяме какво се случва зад театралните кулиси, но ще го направим виртуално”, казват от екипа на Драмата. 

Всяка от продукциите ще бъде излъчвана на страниците във Фейсбук на театъра и на БНТ-Пловдив и ще са достъпни за любопитните зрители за 24 часа. 

Маратонът започва в 11.30 часа с „Крал Лир зад кулисите”.  В 13.30 часа започва излъчването на документалния филм „Одисей”. Половин час по-късно  - от 14 ч., е лентата „Българска трилогия”, продукция, посветена на „Възвишение”, „Сестри Палавееви” и  „Вълци”. В 15 часа ще бъде представен филмът за спектакъла „Експрес ХХ век”, а в 15.30 ч. – за „По-полека”.

Четири от продукциите са заснети от екипа на БНТ-Пловдив и надникват в задкулисието на раждането на спектаклите, които донесоха много аплодисменти от публиката и признание на професионалната гилдия.

Едно от новите попълнения на Драматичния театър –актьорът Константин Еленков, който заблестя още с първите си роли на сцената под тепетата, ще се включи в откритото студио на Нощта. Талантливият актьор вече гостува в „Подкастът на Нощта”, за да разкаже за ролята на Одисей.

ЕТО И КОИ И ДЕТАЙЛИ ЗА СЪБИТИЯТА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР-ПЛОВДИВ:

„С КРАЛ ЛИР ЗАД КУЛИСИТЕ”

Филмът е за спектакъла на режисьора Стайко Мурджев. Неслучайно от театъра избират да дадат начало именно с него – едно нощно събитие, свързано с премиерата на спектакъла през 2012 година, е вдъхновител на идеята за Нощ на театрите в България. Филмът ще даде възможност на всички, които не са имали възможност да се насладят на представлението, да усетят духа на "Крал Лир" и да съпреживеят емоциите на екипа, който стои зад създаването му. Филмът е дело на Георги Вачев и Явор Димитров. 

„ОДИСЕЙ” 

Той ще отведе публиката не просто зад завесата на спектакъла. Предстои ви среща с моменти от един красив и вдъхновен процес, с който театърът в Пловдив вписа града "в книгата на бъдещето". Думите са на гръцкия музикант и изследовател на митологията Янис Пантазис. Той е само един от харизматичните хора, които говорят във филма за това в какво е силата на мита за Одисей, в какво е красотата на големия театрален процес. И за да не бъде просто един разказвач на митове, гръцкият музикант е и пряк участник в представлението, част от композиторския екип, който създава хипнотичната музикална картина на спектакъла.

Филмът ще ви срещне с режисьора Диана Добрева в емоционален и личен разговор за голямата тема на спектакъла - завръщането към себе си. Това е разговор за дългия път към нашите Итаки, за светлината, която следваме, за майките и синовете, за това колко е важно да помним, за много важните мигове тишина и паузите на сцената, в които всичко притихва и се долавя ангелският полъх на великото изкуство - ТЕАТЪРЪТ! 

Самият Одисей - талантливият актьор Константин Еленков, споделя, че не е същият млад мъж, който е започнал работата по ролята в началото на процеса. 

„БЪЛГАРСКА ТРИЛОГИЯ”

"Българска трилогия" е разказ за създаването на театрални спектакли по български романи, които изследват важни обществени процеси и връзки. Защо точно в Пловдивския театър, който през последните няколко години премина изпитанията с опожарената си сцена и временно пребиваване под чужд покрив, се случва този процес? Какво привлича знакови български режисьори като Иван Добчев, Елена Панайотова, Диана Добрева да интерпретират такива текстове? Тези въпроси си задават авторите на филма. 

И ако в спектакъла по нашумелия роман „Възвишение“ на Милен Русков, темата е взаимоотношенията на българите с идеята за свобода, в „Сестри Палавееви“ по Алек Попов е отношението на българина към историята, то в най-новия спектакъл „Вълци" по „Трънски разкази" на Петър Делчев, режисьорът Диана Добрева разкрива връзката ни с Вярата и Бога. 

Сценарист на филма е Десислава Шишманова, която заедно с Нончо Нончев е и режисьор. Оператор е Виолин Палейков.

 "ПО-ПОЛЕКА"

Предаването "Репетиция" на БНТ надниква и в задкулисието на друго представление на Драматичния театър - "По-полека". Хитовият спектакъл по музиката на Стефан Вълдобрев е документирано от журналистите и ще бъде любопитно какво ще разкаже материалът за процеса на работа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина