Никне нов жилищен квартал в Пловдив – правят комплекс на 40 дка върху бивши оранжерии

Автор: Plovdiv Now   17594
Никне нов жилищен квартал в Пловдив – правят комплекс на 40 дка върху бивши оранжерии

Разширението на Пловдив в южна и западна посока е модел, който се следва в последните години.  Атрактивните имоти в „Западен” и „Южен” доведоха да огромен ръст на цените им, а цели зони вече са презастроени макар без адекватна съпътстващата инфраструктура.

В новия ОУП на Пловдив „последните” апетитни зони на юг – местностите „Терзиите”, „Гудужците” и около бул. „Коматевско шосе” и самото Коматево са „заключени”. В момента там не може да се смени отрежда на имот, докато не бъде изработен ПУП за цялата зона – къде ще има улици, училища, детски градини, паркове и обслужващи зони. Целта е новият луксозен квартал на Пловдив да не бъде изпуснат по подобие на Остромила и Беломорски.

Поради тези обстоятелства инвеститорите насочват своето внимание в друга слабозастроена зона на Пловдив – тази около езиковите гимназии и новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски”. 

TrafficNews неведнъж е писал за възможното развитие на зоната особено между река Марица и бул. „Пазарджишко шосе”. Там вече има изграден голям жилищен комплекс, като се строят и други в съседство.

Ново инвестиционно намерение обаче показва, че и от другата страна на булеварда също в бъдеще ще бъде застроено с жилища. В РИОСВ и Община Пловдив е постъпило уведомление от „ХМЦ” АД за изграждането на комплекс върху 40 дка в местността  „Между Голямоконарско и Пазарджишко шосе”. Той се намира непосредствено зад  „Практис” и „Техномаркет”, а от източната му страна са общежитията и новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Към днешна дата отреждането на имота е за оранжерии, но според изменения Общ устройствен план той попада в две зони – ЖС и СМФ1. Инвестиционното намерение е за Жилищно и обществено застрояване, спорт и озеленяване.

Предвижда се имотът да бъде разделен на 5 отделни УПИ-та. Едното ще е за спорт и озеленяване, а другите четири за жилищно строителство. Видно от намерението единият от жилищните имоти  ще има по-ниско строителство – до 15 метра, но по-интензивно застрояване – до 70%. Другите три УПИ-та ще бъдат до 25 метра застрояване и 50% интензивност на застрояването на имота.  Озеленяването трябва да е 30%.

За транспортното обслужване на дейностите в имота се предвижда изграждане на обслужваща улична мрежа,  съобразно действащия подробен устройствен план на зоната.

 

„Блокираните” квартали на Пловдив, които трябва да станат еталон за градоустройствоЮжните и западни територии ще бъдат устроени с цялостен план преди да се разреши строителство

В Пловдив живеят над 20 000 чужденци, градът се разраства все повечеСтефан Стоянов се срещна с новия търговски съветник при Австрийското посолство Филип Купфер

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина