Квартал Коматево в Пловдив е бил обгазен при пръскане за комари, оплаква се читател на TrafficNews. Преди няколко вечери  жителите са били „изненадани“ от дезинсекцията още в 22.30 вечерта.

„Всичко навлезе в къщите и в апартаментите ни. По това време повечето хора са навън в дворовете си, по балконите. Това все едно си беше обгазяване като от пожар“, твърди той.

Живеещите са изпитали изключително неудобство, тъй като не са очаквали толкова рано машини да минават и да пръскат срещу насекомите: „Не можеше да се диша нито вътре, нито навън.“

„Знаете какво се случва, след като човек или животно вдиша това. Отговорни сме не само за нашето здраве, а и за здравето на другите. Всъщност не знам какво се е случило на птиците, които спят по дърветата.“, допълва той.

По думи на читателя, третирането обикновено се е извършвало около 3-4 часа сутринта и мизирамата е била поносима. Той допълни още, че е написал писмо до отдел „Екология“ в район „Южен“ и очаква да бъдат взети мерки.

От ОП „Дезинфекционна станция“ ежеседмично публикуват план-графика за пръскане срещу комари, като часовият диапазон за обработка е от от 22:00 до 5:30 часа сутринта. В този смисъл служители са изпълнили задълженията си и са спазили времето.

Относно обгазяването и здравето на хората от предприятието заявиха, че всички препарати са одобрени от Министерство на здравеопазването и не представляват опасност за човешкото здраве: „За да ги пуснат на пазара, са тествани.“

Комарите в Пловдив през лятото са голям проблем за жителите. Много от тях се оплакват от бездействието на институциите и липсата на мерки срещу инсектите особено на места като Гребната база и Марица.

„Аз живея на центъра и смятам, че пръскането с комари не е достатъчно. Всяка вечер излизам на разходка и ако не си нося собствен препарат срещу тях, няма спасение“, коментира друг читател на TrafficNews.

Тук идва и въпросът може ли общината да угоди на всички? Едни се оплакват от липса на достатъчно добра дезинсекция, а други се възмущават , че им се нарушава спокойствието. Но като цяло всички са недоволни!