Няма потвърдени случаи на заразени с коронавирус българи, но 14 души са със съмнение

Автор: Plovdiv Now 6444
Няма потвърдени случаи на заразени с коронавирус българи, но 14 души са със съмнение

Към момента няма потвърдени случаи на заразени с коронавирус българи. Това каза на брифинг тази сутрин председателят на националния кризисен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

И в двете лаборатории, в които се изследват пробите – националната и тази към ВМА, няма потвърдени положителни проби.

Същевременно обаче в цялата страна има пациенти, които са под наблюдение. Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 души, от които четирима са чужди граждани – японец, португалец, италианец и египтянин, предаде БТВ.

„Останалите са българи, които по някакъв начин са били свързани с рискови дестинации, най-вече Италия. Те са с проявена клиника на вирусно заболяване – със зачервено гърло, кашлица, включително и двама или трима от тях са с пневмонии. Днес се очаква да излязат резултатите. В ранния следобед ще бъдат готови“, поясни ген. Мутафчийски.

Той коментира и операцията по прибиране на 22 български деца и четиримата им ръководители от Италия с правителствения самолет: „Беше направена една много строга организация със съдействието на МВнР и консулските служби в Милано. Децата и ръководителите им бяха придружени от екип на ВМА. Пилотите и целият личен състав бяха оборудвани с предпазни средства. Децата с маски. Няма нито едно дете, което да е показало висока температура или болестни симптоми, нито един от ръководителите“.

При кацането във Варна е бил извършен повторен скрининг на пристигналите от Италия. Към момента всички те са здрави, дадени са им предписания за следващите дни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина