Автор: Соня Желязкова

Няма да има допълнителни мерки за спиране разпространението на COVID-19 в Пловдивска област. Въпреки това обаче контролът за спазване на всички заповеди ще бъде засилен, каза областният управител Ангел Стоев, цитиран от trafficnews.bg, след заседанието на Областния кризисен щаб. По думите му към момента градът под тепетата е далеч от тъмночервената зона, тъй като заболеваемостта на 14-дневна база е 380 души на 100 хиляди.

Стоев заяви, че към момента има 262 свободни легла и не е нужно разкриването на допълнителни.

„Решихме да засилим контрола, проблемът е, че хората не спазват мерките, които работят. Призоваваме санкциите във финансови изражения да се увеличат. Ще се обърнем към правителството за увеличение на санкциите. Нямаме единен алгоритъм за лечение на хора с коронавирус. Поех ангажимент да изпратя писмо до МЗ с искане на нашия щаб за изработване на алгоритъм и да се спусне към лечебните заведения”, каза Стоев, като допълни, че нови мерки ще имаме, ако влезнем в тъмночервена зона.

От РЗИ, в лицето на директорът д-р Сийка Димчева, призоваха пловдивчани да се ваксинират и да спазват мерките. През последните дни се наблюдава негативна тенденция, а именно спад на желаещите да се инунизират.

„Между 110 и 120 бяха хората, които се ваксинираха на ден. Сега под 1000 души са с поставена доза за седмица. Имахме кампания по ВУЗ-вете. Оказва се, че нито един студент не е проявил желание”, каза д-р Димчева. Тя допълни, че към този момент РЗИ имат нужда от човешки ресурс.

От всички звена на здравната инспекция са впрегнати служители, които извършват 24-часови проверки.

„Служителите вече 1 година и половина извършват контрол. Той не е само през деня, а и през нощта и на летищата. Капацитетът ни е на предела. Ние все пак успяваме да стигнем до обектите, към които упражняваме контрол. Не можем да осигурим инспектор на всеки гражданин. Затова молим хората да спазват заповедите”, допълни д-р Димчева.

Оказва се, че въпреки наличните свободни места лечебните заведения се задъхват от пациенти, постъпващи в интензивните сектори. Към днешна дата в УМБАЛ „Свети Георги” е налично само 1 свободно легло в интензивния сектор. Това заяви директорът на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов.

„За съжаление, броят на пациентите в млада възраст се увеличава значително. Имаме и деца в детска клиника. 4 интензивни легла са разкрити през последните дни, за радост не са заети. Имаме към момента две деца в интензивен сектор. 130 души са хоспитализирани с коронавирус при нас. Повечето пациенти идват при нас вече с по-тежки симптоми. Не виждам друг вариант за справяне с епидемията освен чрез ваксинация”, каза още Джамбазов.