Някои храни водят директно към среща с рак

Автор: Plovdiv Now 6441
Някои храни водят директно към среща с рак

Яденето на една определени храни води до онкологични заболявания, се твърди в доклад на Световната здравна организация. Направено е проучване проучване на 22 експерти от 10 страни. 

А непреработеното червено месо - свинско, телешко, агнешко и особено месните продукти от него - колбаси или салами са директен път към среща с онколог, казва д-р Курт Шрайф, цитиран от zdrave.to.

„Това се основава на реални доказателства, че яденето на преработено месо води до рак на дебелото черво", казва той.

„Съществува и риск от рак на панкреаса. И дори само 50 грама порция преработено месо дневно увеличава риска от колоректален рак с почти двадесет процента".

Причината, според експертите на СЗО е глифозатът, съдържащ се в червеното месо. Това е най-широко използваният хербицид в света и всъщност се използва за борба с плевелите.

И въпреки че винаги се е смятало, че този химикал има ниска токсичност, лабораторни наблюдения на същата Агенция за изследване на рака показват: когато се даде определена доза глифозат, се появяват злокачествени тумори при мишки и плъхове. Въпреки това, лекарите смятат, че всичко зависи от дозировката, а също и от изяденото количество.

И все пак любителите на колбаси, могат да въздъхнат с облекчение, защото в състава на много колбаси делът на месото е толкова незначителен, че понякога не могат да го намерят дори в сериозни лаборатории.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина