Нещата се обърнаха: Любомир, който уби трима на “Руски“, си остава в затвора

Автор: Plovdiv Now 4290
Нещата се обърнаха: Любомир, който уби трима на “Руски“, си остава в затвора

Любомир Трайков , който на 18 ноември 2016 г. на бул. "Руски" в Пловдив, се вряза с аудито си в пежо и причини смъртта на трима души, остава в затвора.

Трайков бе подал жалба в Окръжен съд за предсрочно освобождаване, като молбата му бе уважена. Днес магистратите от Апелативен съд обаче отмениха решението на предходната инстанция. Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пловдив.

 Спортният автомобил се движел с близо 100 км/ час, заради близкото разстояние и високата скорост, Трайков не успява да натисне спирачки и се забива в пежото. В касапницата намясто загинаха  бащата на три деца Атанас Ламджиев и младата майка  Виолета Стоянова , а на 26 ноември 2016 г. почина от нараняванията си и студентката  Полина Караиванова.

Трайков излежава петгодишна присъда за тежка катастрофа Присъдата му  влиза в сила на 14.03.2018 г. Той бе осъден от Окръжен съд - Пловдив на 4 години затвор, Апелативен съд я увеличи на 6, а през април 2018 година Върховният касационен съд намали с 1 година присъдата на Трайков. 

Осъденият излежава присъдата си в ТПО "Хеброс" към  затвора в Пловдив, където режимът на затворниците е доста по- лек. 

В мотивите на определението си Пловдивският апелативен съд е посочил, че в случая е налице една от предпоставките за условно предсрочно освобождаване, а именно трайков е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание (всичко 3 години 7 месеца и 21 дни), а  неизтърпеният остатък се явява в размер на 1 година 4 месеца и 9 дни.

Апелативните съдии обаче са приели, че липсват данни за изпълнение на второто изискване на закона, а именно осъденият да е дал доказателства за своето поправяне. Дали корекционният процес спрямо осъденото лице е приключил и дали са постигнати положителни резултати от него,  следва да се установи на базата на изготвения спрямо Трайков  план на присъдата,  като в случая такъв липсва.

Отделно от това от наличните в досието на осъдения първоначален и текущ доклад и психологическо заключение се установява, че при него се отчита дефицит в една и съща проблемна зона – „Отношение към правонарушението“. За постигане на положителна промяна в тази насока би следвало да са планувани и насочени социално-възпитателни дейности спрямо Любомир, но за извършени конкретни такива, също няма данни.

Полагането на обществено полезен труд и спазването на правилника за вътрешния ред е задължение на всеки осъден. За изпълнение на тези си задължения и проявеното добро поведение Трайков е стимулиран и то впечатляващо често с  домашен отпуск, напоследък почти всеки месец, за некратки периоди от време.

Именно затова режимът за изтърпяване на наказанието му е изменен в по-лек. Тези данни обаче не са достатъчни, че той е дал доказателства за своето поправяне, поради което спрямо него следва да продължи корекционното въздействие.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина