Недоволство сред тасиметровите шофьори в Пловдив, 400 от тях остават без работа

Автор: Plovdiv Now 4646
Недоволство сред тасиметровите шофьори в Пловдив, 400 от тях остават без работа

Автор: Соня Желязкова

Таксиметрови водачи от Пловдив се събраха днес пред сградата на ОП "Организация и контрол на транспорта" на бул. "Шести септември", за да изразят недоволството си от забавената процедура по издаване на общински разрешителни, съобщи trafficnews.bg

Проблемът идва след промени в Закона за автомобилните превози и в частност в чл. 12, ал. 14. която гласи "С наредба на общинския съвет се определя таксата за издаване на удостоверението за регистрация по ал. 1 и за вписване на промени", във връзка с ал. 1, която гласи "Таксиметров превоз на пътници може да се извършва от търговец, притежаващ удостоверение за регистрация. Таксиметров превоз може да се извършва и от водач от името на регистриран търговец, включен в удостоверението за регистрация. За да извършва дейността от името на регистрирания търговец, водачът трябва да отговаря на изискванията на чл. 24, ал. 3. Правоотношенията между регистрирания търговец и водача, който ще извършва дейността от негово име, но за своя сметка, се уреждат с писмен договор". И двете алинеи в сила от 1 януари 2021 година. 

В тази връзка от Министерството на транспорта е предоставен софтуер на всяка община , през който да става регистрацията. От днес тя фунционира в Пловдив. Въпреки това обаче водачите не могат да си извадят необходимите документи. 

Преди Нова година близо 1000 от общо 1400 шофьори са успели да се впишат в регистрите в Изпълнителна агенция "Автомобилна регистрация". Други 400 обаче не са успели и трябва да го направят по новия закон. Сега тези водачи не могат да се впишат, тъй като в община Пловдив не е приета процедура, по която това да се случва. Съответно те не могат да работят без необходимите документи. Това може да се случи най-рано след месец, тъй като тя трябва да престои на сайта на Община Пловдив 2 седмици, а след това да влезе за гласуване в Общинския съвет. След това има има срок от 2 седмици, за да влезе в сила.

Таксиметровите водачи настояват за гратисен период, в който проблемите да бъдат отстранени, в който те да могат да работят без да ги глобяват.  
 
"Подиграват се с нас. Искаме да работим. 400 коли не могат да работят. Имаме семейства" възмущават се водачите. 
 
Шефът на ОКТ инж. Пламен Вълков заяви, че до 12 януари те са обучавали на системата, предоставена от минстерството, а софтуерът след това не работил в Пловдив. Към днешна дата проблем със системата няма, но заради липсата на промени в наредбите на Община Пловдив, таксиметровите шофьори не могат да работят.
 
Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина