Не стига коронавирусът! Нови случаи на хепатит регистрирани в Пловдивско

Автор: Plovdiv Now 6694
Не стига коронавирусът! Нови случаи на хепатит регистрирани в Пловдивско

Три нови случая на вирусен хепатит са констатирани в Пловдивска област за миналия месец. Това сочат последните данни на Националния център за обществено здраве и анализи за април.

Болните са били с хепатит А, Б и Е. Така общо от началото на годината случаите на остър хепатит в областта стават 52.

Хепатит А е известен още като „болест на мръсните ръце”. Той засяга предимно черния дроб. Основно заразяването с вируса на Хепатит А става чрез контакт с течности, хранителни продукти и продукти за лична хигиена. Болните в инкубационен период също са много заразни. Доколкото вирусът е много устойчив при неблагоприятни условия, то той се съдържа в огромни количества в различни водоеми. Една от причините за заразяване е използването на тази вода – за пиене, за къпане или миене на зъбите, миене на плодове и зеленчуци или посуда. Ако незаразени хора се намират в едно помещение с болни или с такива в инкубационен период, то заразяването става чрез предмет – кърпа, дръжка на врата и др. Заразяването може да стане и по кръвен път – при кръвопреливане, при употреба на инжекционни наркотици, при анален секс.

Хепатит В се предава предимно по полов път. Заразяване може да стане при честа смяна на сексуални контакти. Други начини за заразяване са кръвопреливане, преливане на биопродукти, трансплантация на органи от заразен донор, венозни и дентални манипулации, употреба на венозни наркотици, приложени чрез общи игли, татуиране и поставяне на пиърсинг, контакт на наранена кожа или лигавица със заразена кръв при използване на чужди ножчета за бръснене, дори и четки за зъби, както и от майка на новородено.

Хепатит Е се предава чрез недобре термично обработено месо и месни продукти или чрез консумация на заразена вода.

Болният задължително се хоспитализира, а в дома трябва да се извърши дезинфекция. При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се потърси лекарски съвет за уточняване на причината.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина