Не изпадайте в истерия! Има само болни от сезонния грип в Пловдив

Автор: Милен Ангелов 5264
Не изпадайте в истерия! Има само болни от сезонния грип в Пловдив

Общо четирима пациенти са приети през последните дни в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив със съмнения за коронавирус - две жени и двама мъже. Те сами са потърсили консултация с инфекционист поради факта, че се връщат от райони, засегнати от инфекцията, разказа пред наш репортер д-р Милена Коларова - началник отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция.

И четиримата са пребивавали в различни части на Италия и преди около седмица са се върнали. Постъпили са в клиниката със субфебрилна температура. Както вече съобщихме, резултатите на всички са отрицателни за коронавирус.

"В момента паниката е много голяма, защото много хора пътуват често до Италия. Много хора се обаждат, за да питат как и къде могат да се изследват. Не могат да се изследват. Изследвания се правят само на хора, които имат симптоми. Защото ако здрав човек се изследва няма как да има положителен резултат за коронавирус", каза д-р Коларова.

"В момента наблюдаваме и завишаване на случаите на сезонния грип и паниката ще бъде още по-голяма. Лошото е, че симптимите са едни и същи, и двете заболявания са респираторни, протичат с повишена температура, болки в мускули, стави, затруднено дишане", поясни тя.

Само хората, които са имали контакт с човек, завърнал се от Италия и е проявявал симптоматика, както и ако са пътували самите те в Италия, имат основание за притеснение и следва да потърсят личния си лекар. Извънредните мерки са като нормалния сезонен грип. Д-р Коларова съветва да се избягват честа, където има струпване на хора, посещения на масови прояви, да се ограничат контактите до минимум. А когато това се налага, да използват маски.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина