Националният оперативен щаб ще даде препоръка на общинските администрации сами да определят реда на посещение на публичните места като парковете например. Това обяви преди минути генерал Венцислав Мутафчийски на регулярния брифинг на Щаба. 

Той обясни, че възможността за разходки ще е предназначена по-скоро към родители с малки деца и ще трябва да се случва под стриктни правила за социална дистанция. 

Коментарът за либерализирането на мерките дойде, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че се създава организация за посещение на паркове и градини. Мутафчийски предупреди, че при отварянето им при определен режим ще се извършва стриктно наблюдение дали правилата се спазват.

"В Австралия са забранени за пореден път плажовете, защото се оказва, че за известно време се спазват мерките за физическа дистанция, след което има наблюдение за нарушение и съответно властите взимат съответните мерки", посочи Мутафчисйки. 

"Искрено се надяваме, че нашите са граждани ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да се разхождат в парка с малки деца", посочи началникът на щаба.