National Geographic говори на “майна“ от днес

Автор: Мария Луцова 23898
National Geographic говори на “майна“ от днес

"Explore Bulgaria“ се завръща по National Geographic със специална шестсерийна поредица, посветена на Пловдив. Вече пет години световният канал излъчва епизоди от интересни места в България, а сега ще представи и града под тепетата.

Радваме се да бъдем в Пловдив и благодарим на целия екип, който работи по реализацията на този продукт. Зад създаването на „Explore Bulgaria“ стои много ентусиазъм и много труд, за да може един български проект да стане част от програмното съдържание на National Geographic, за да могат повече хора да разберат какво се случва тук - в Пловдив, каза регионалният маркетинг директор на NGeo Милена Филчева. Тя и партньорите й от Агитпроп, които заснеха филма – Мартичка Божикова, Георги Богданов и Борис Мисирков, заедно с водещия Драго Симеонов, бяха в Lucky Дом на киното, за да представят предпремиерно първия епизод на поредицата, посветена на града под тепетата.

Лентата ще се завъртя по световния канал тази вечер от 21.30 ч. и в продължение на шест седмици зрителите на NGeo ще се насладят на една разходка из познатия и непознат Пловдив.

Срещата със снимачния екип започна с разказ как е протекла работата на терен, какво ги е впечатлило и кои отговори за Пловдив са открили през това време. Отговори на въпроси като „какво означава майна”.

„Държа да кажа, че съм пловдивчанин, майна. Баща ми е роден тук. Първо си мислех, че „майна” е измислена от братовчед ми, после – че я използваме заради някоя леля, която „обичаме” много. Сигурен съм обаче в едно – заварили сме я тук и трябва да я предадем нататък вместо „брат”, например”,шеговито разказа Драго Симеонов. Георги Богданов пък обеща, че мнозина ще видят града си по различен начин: „Опитахме се да го разберем, да намерим интересни истории и личности. Беше интересно, а най-трудно ми беше да свикна с мисълта, че след 17 часа всичко свършва и идва насладата да споделиш времето си с приятели. Възвърнах си усещането за това щастие”.

Колегата му Борис Мисирков разкри, че след заснетите шест епизода покрай местата са открили и много интересни хора – повече познати места и повече познати приятели. За разлика от тях Драго Симеонов уточни, че от първия момент се е чувствал по домашному, може би защото е отседнал в апартамента си на „Капитан Райчо”, за да му създаде още по-реалистично усещане за ежедневие, съсед го попитал само той ли няма да си санира жилището. Първият епизод на поредицата за Пловдив въведе зрителите в атмосферата и красотата, историята и необичайните герои на града.

Историческата фактология във филма стъпва върху историите на Йордан Велчев, а по думите на екипа сценаристът Георги Тенев толкова се увлякъл, че четял по цяла нощ, а не пишел. Главните герои в разказа бяха реставраторът Елена Кантарева-Дечева, която работи по възстановяването на мозайките в Голямата базилика, Петко Георгиев от Народната библиотека „Иван Вазов”, Георги Долчинков, който се грижи за Часовника на Сахат тепе. Него пловдивчани познават от работата в Пловдивския театър. Цветен и с любопитните си истории е и Атанас Хранов.

Екипът обеща любопитни истории, които да вдъхновят зрителите да посетят Пловдив. Филмът е заснет с партньорството на фондация „Пловдив 2019”. „Щастливи сме, че NGeo и Пловдив- Европейска столица на културата са заедно . За нас това е сбъдната мечта. Тази поредица ще остане наследство от годината, когато градът ни е домакин на инициативата, каза маркетинговият директор на фондацията Радост Иванова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина