Нашенци на протест в Германия заради смъртта на Рефат от Пловдив

Автор: Plovdiv Now 3933
Нашенци на протест в Германия заради смъртта на Рефат от Пловдив

Стотици българи излизат на протест в Германия, заради мистериозната смърт на пловдивчанина Рефат Сюлейман. Припомняме, че тялото на 26-годишния българин бе намерено на 17 октомври миналата година, след тридневно полицейско претърсване на територията на завода на ThyssenKrupp в Брукхаузен, където Рефат е бил назначен като чистач.

Протестът ще се проведе на 26 март пред прокуратурата в град Дуисбург, сигнализираха до TrafficNews близките на мъжа. Това ще е вторият протест, който настоява за „прозрачно разследване” на случая и справедливи условия на труд за работниците мигранти, като предният такъв протест събра над 1000 човека.

Въпреки изявлението на полицията, че мъжът се е задушил, докато е почиствал един от басейните, близките на Рефат коментираха пред медията ни, че не вярват на тази версия и са сигурни, че има намеса на друго лице.

„Ако падането на Рефат в басейна с шлака е било инцидент, както твърди полицията, защо е бил оставен да работи сам, след като заводските правила изискват постоянен надзор и движение на работниците по двойки? Освен това, ако тялото му е лежало цели три дни в басейна, защо само лицето и горната част на гърдите му са покрити с дебел и неотстраняем слой черна шлака, както се вижда от непубликувана снимка, направена след смъртта му?”, пита Полина Манолова, която е член на „Столипиново в Европа“.

Точните обстоятелства около смъртта на Рефат остават неясни и до днес, твърди семейството му. Публичните описания на полицейските власти досега остават изключително неясни. Докато посочват трудова злополука като причина за смъртта, те оставят важни въпроси без отговор, което дълбоко тревожи бившите му колеги и близките му. Тези въпроси се отнасят основно до безопасните условия на труд и предпазните мерки за безопасност в ThyssenKrupp-Steel.

Близките на Рефат твърдят, че повече от една трета от работниците мигранти в Дуисбург са наети от агенции за временна работа или „експлоататорски подизпълнители”, които често плащат по-малко от половината от заплатите на пряка заетост. Те също така не предлагат сигурност на работа и обикновено не плащат социални осигуровки.

„Въпреки че точните обстоятелства на смъртта на Рефат все още не са известни, няма съмнение, че лошите условия на труд, усложнени от участието на подизпълнители, имат огромно въздействие върху здравето и безопасността на работниците”, пишат близките му.

Липсващите доказателства като записите от охранителните камери и показанията на колеги на Рефат, подсилват спекулациите сред близките около случилото се.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина