Наша историчка откри българска следа в основаването на прадревен библейски град

Автор: Plovdiv Now 5540
Наша историчка откри българска следа в основаването на прадревен библейски град

Българска историчка смята, че клон от българския народ e основал прадревния филистимски /палестински/ град, споменат и в Библията – Секелаг. Само преди броени дни той бе разкрит от израелски алхеолози. Според Милена Върбанова името на града е категорично доказателство, че той е основан и обитаван от секелите, наричани още секеи, секули, сикани.

Това е същият народ, който пръв е населил и владял остров Сицилия и части от Южна Италия, а вероятно и остров Корсика. Той е споменат от Омир в "Одисея" и е същият, който през ранното Средновековие намираме в Панония. Обитава и части от Кавказ. Става дума за клон от българския народ ,от нашия велик древен народ! Изследванията ми на сицилианския език, наследник на сиканския (името Сицилия произлиза от това на народа сикани) и на топонимията, оставена от сиканите на острова,не оставят никакво място за съмнения в това, категорична е Милена Върбанова

Според Вехтия завет гетският цар Анхус, владетел на Секелаг, дава убежище на Давид, преследван от Саул. За тракийската принадлежност на името и етнонима Гет (гети) е излишно да спорим, тя е доказан факт. Името Анхус  (Анх) пък е част от множеството езикови елементи, които свързват тракобългарския блог с гетулските царства в Северна и Северозападна Африка и с древната империя Гарамантида, погребана под сахарските пясъци - народите, наследили атлантската цивилизация. Частицата "анх" се среща в много лични имена и топонимия от тракийската древност - Анхиало,Анхиз - дардански цар и баща на Еней и пр.Именно тя стои в основата на гръцкото понятие "свещен,-а" - агиос, агиаь, пояснява изследователката.

От древния етноним на секелите вероятно произлиза названието на израелската парична единица – шекел .Името секели произхожда от глагола "сека" и означава "секачи" .Едно от най-старите оръдия на труда, което е използвано и за бойно оръжие, е секирата. Оттам идва понятието "сечиво". Прадревният произход на бойната секира я е превърнал в символ на върховна власт. Така че в името на народа секели се съдържа не само понятието "секачи на гори", то означава и царствени властители и цивилизатори, които секат монети и управляват градове и народи, разказва още историчката.

Милена Върбанова е историк и журналист. Авторка е на две книги: „Връх България“ и „Атланти и чудовища“, в които изследва участието на траките и древните българи в основополагането на европейската цивилизация. Доказва, че италийските народи са част от тракийския етнос и предлага оригинална теория за произхода на гърците.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина