Народни музикални инструменти от Словакия днес са в Етнографския музей в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 9349
Народни музикални инструменти от Словакия днес са в Етнографския музей в Пловдив

Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица гостува с изложбата „Фолклорни музикални инструменти от Словакия” в Регионален етнографски музей в Пловдив.

Откриването ще се състои днес от 18.00 ч. с участието на извънредния и пълномощен посланик на Словашката република в Република България г-н Мануел Корчек. В програмата ще участват словашката акордеонистка и певица Власта Мудрикова и Ярослав Никодем, солист на кавал и фуяра.

От 1991 г. Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица провежда проучвания за народна музика и народни инструменти в Словакия. Народните музикални инструменти са сред най-старите художествени средства, те са в основата на народния инструментал.

Изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия” включва 250 експоната на 60 творци, като представя селекция от 26 най-известните. Повечето от тях са направени през 20-ти век. Изложбата представя струнни и духови инструменти. Най-многобройната част са кавалите и специфичният словашки инструмент фуяра, който се е превърнал в символ на етническата принадлежност на словаците.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина