Напредва строителството на новата лаборатория за изследване на коронавирус в Пловдив

Автор: Ива Модова 5934
Напредва строителството на новата лаборатория за изследване на коронавирус в Пловдив

С бързи темпове напредва изграждането на новата вирусологичната лаборатория в Пловдив, в която ще се тестват пробите за КОВИД 19. Наш репортер посети строителната площадка. В момента металната конструкция или както работниците казаха – „най-трудната” част, вече е изградена. До ден или два ще започне позиционирането на панелите. Най-лесно е поставянето на оборудването, което вече е налично и чака да заработи.

Лабораторията се намира на територията на Инфекциозна болница, между два от блоковете. Центърът ще бъде на площ от 84 кв. метра и ще включва 4 лабораторни помещения и 1 лекарски кабинет, без да има пресичане на потоци. Строителството ще е сухо, с метални конструкции и панели, а основата вътре ще бъде антибактериална.

Така сериозно ще се облекчи потокът с проби от града под тепетата до Стара Загора, както и резултата ще се изготвят с дни по-рано от до сега.

По първоначален разчет лабораторията трябва да започне работа на 10 април. Имайки предвид темповете на работа, най-вероятно строителите ще успеят да се вместят в срока.

При двусменен режим в лабораторията ще бъдат обработвани по 30 проби на ден.

Преди ден директорът на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов заяви, че техниката, която е нужна за да заработи лабораторията трябва да пристигне до 6 април, но предвид усложнената обстановка с логистиката, може да възникне непредвидимо обстоятелства и същата да закъснее. Професор Джамбазов се  надява до 10 дни лабораторията да заработи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина