Експерти препоръчват лесно достъпна противовъзпалителна напитка, която може да успокои стомаха и да подобри съня. Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка, подобна на киселото мляко, която съдържа живи бактерии, подпомагащи микробиома. Съществуват и версии без млечни съставки.
Писателката Ана Моралес е получила препоръка да го опита като напитка вечер, за да успокои стомаха си преди лягане. В статия за Vogue тя споделя, че това се е оказала една от най-добрите препоръки след вечеря, която е получила за успокояване както на стомаха, така и на ума.
Напитката може да приготви и у дома, като тя може да бъде използвана като част от закуската, десерт или дори като дип.
Кефирът е също източник на фибри и може да помогне при запек, както и да подобри имунната система в борбата срещу вируси и вредни бактерии. Освен това тази храна е свързана с понижаване на нивата на холестерол.
Сред другите ползи от кефира са насърчаването на костната плътност и подпомагането на отслабването. Въпреки това, за тези, които следят калорийния си прием, е важно да отбележат, че кефирът е относително калоричен – около 168 калории за 240 мл порция.
Кефирът се приготвя с помощта на кефирни зърна и може да се използва както с краве мляко, така и с алтернативи на млечните продукти.
Изследователите обясняват: „Ползите варират от подобрен метаболизъм на холестерола и заздравяване на рани до модулация на имунната система и микробиома.“ Изследването също установява, че кефирът има значителен антитуморен ефект и може да се бори с различни видове ракови клетки.
Доктор Тим Спектор, застъпник за здравословното хранене, нарече кефира „пробиотична сила“ и насърчи хората да го включат в закуската си.
Други ферментирали храни, които можете да опитате, включват кисело зеле, кимчи, комбуча, хляб с квас.