Най-скъпият спортен център в Пловдив? МУ дава 5,7 млн. лева за 1500 кв.м съоръжение с две зали

Автор: Plovdiv Now   988
Най-скъпият спортен център в Пловдив? МУ дава 5,7 млн. лева за 1500 кв.м съоръжение с две зали

Поредният спортен център ще бъде построен в Пловдив, този път за нуждите на Медицинския университет  и по-специално живеещите в студентските общежития в район „Южен” на бул. „Ал. Стамболийски”.

Това, което прави впечатление обаче е внушителната цена, която ще заплати учебното заведение за спортното съоръжение, което има едва две зали, както и спомагателни помещения.   МУ – Пловдив е провел обществена поръчка, с която избора компанията  „Бибов и Ко”, които са предложили 4,73 млн. лева без ДДС или 5,7 млн. лева с налога.  Сумата е за строителството на залата и основното оборудване, като общата разгърната застроена площ е по-малко от 1500 кв.м.

Възложител на поръчката е ректорът на учебното заведение проф. Ангел Учуков, който е назначил за председател на комисията бившият шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев . Последният бе дисциплинарно уволнен, а след това възстановен от съда на работа.   Той обаче реши да стане  помощник ректор във ВУЗ-а, вместо да се върне в системата на МВР.  Самият Рогачев е определил победителя в поръчката, като тя се пуска за втори път през последните месеци.

Уволнен шеф на полицията в Пловдив става помощник ректор на Медицинския университетЙордан Рогачев поема административно-стопанския отдел

Първата процедура е от месец юни на стойност от 4,4 млн. лева без ДДС. Тя се прекратява, тъй като има аритметична грешка в ценообразуването на поръчката. Месец по-късно се пуска и втората поръчка – този път за 4,75 млн. лева без ДДС, или с 350 хиляди лева повече.

В нея участват две фирми -  победителят „Бибов и Ко” и „Заводски строежи – ПС – Пазарджик” ЕАД.  Вторите  са отстранени още преди да бъдат отворени ценовите оферти. Един от мотивите за отстраняване, който е дадена от комисията на Рогачев , е дадена нереалистичен срок за изпълнение на дейностите  от 180 дни – двойно по-малък от избраната фирма.

Спортният център

Той ще бъде изграден в непосредствена близост до спортните игрища и медицинските общежития на МУ – Пловдив с лице към бул. „Ал. Стамболийски”.

Сградата ще разполага с две спортни зали и необходимите обслужващи помещения. Тя е разделена с фуги на три конструктивни блока.

Основна мултифункционална зала за баскетбол, волейбол, футбол и други е  със стоманена рамкова конструкция с термопанели с  височина 12м и около 430 кв.м.  Втората е зала за тенис на маса със сглобяема, стоманена, скелетна конструкция с отвор 12м, височина 6.5 м, 5 междуосия по 4м (20м).

Отделно има съблекални,  санитарни помещения коридори, офиси и други. Общото РЗП на трите блока е 1495 кв.м.  В сумата са включени всички инсталации и осветление – ВиК, Ел, ОВК и други.  По груби сметки строителството на  спортната зала ще струва около 3800 лева на квадратен метър.

Досега рекордът в Пловдив се държеше от тренировъчните зали в район „Западен” за баскетбол и волейбол, които все още се строят. За тях Община Пловдив ще плати около 3000 лева на квадратен метър на фирмата изпълнител.

Невиждан наплив от фирми да строят спортните зали в Смирненски за 7 млн. лева8 компании са подали оферти за съоръжението, което остана без финансиране за 2023-а

По втората обществена поръчка за избор на изпълнител за упражняване на строителен надзор  за спортния център на МУ, председател на комисията пак е Йордан Рогачев. По нея оферти са подали отново две фирми – „Астра Консулт” ЕООД  и „План Инвест Пловдив”. Първата е предложила цена на услугата от 39 000 лева без ДДС, а втората – 75 000 лева без ДДС.

В утвърдения протокол работната група с председател  Рогачев отстранява първата фирма, тъй като има пропуски в документацията, а в установения срок – тя не ги е представила. Така се предлага да бъде избрана ”План Инвест Пловдив”.  Все още се очаква официалния документ за избор на изпълнител.

Съдът отмени заповедта за уволнение на бившия шеф на полицията Йордан РогачевТой твърди, че освобождаването му е политически акт

Влизането в склада в Болярци - кражба или "ювелирна" полицейска операцияЦената на 500 килограма марихуана на едро е около 5 милиона лева

Разпитват директора на полицията Рогачев след скандала с БолярциПо-рано през деня адвокатът на Самуил Хаджиев заяви, че директорът е бил в склада за марихуана

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина