Най-голямата болница у нас стопи 10 млн. дългове за 9 години

Автор: Добринка Димова 4182
Най-голямата болница у нас стопи 10 млн. дългове за 9 години

Дългове в размер на около 10 млн. лева е стопила за последните 9 години пловдивската УМБАЛ „Свети Георги”. Заварените през 2010 г. от сегашното ръководство близо 43 млн. лв. общи задължения и над 14 млн. лв. просрочени, към настоящия момент са съответно 37 млн. лв. и 10.5 млн. лв.

„Трябваше да вземем решение, дали да върнем тези дългове и да останем без болница, просто казано, или да вървим в посока влагане на средства и постепенно излизане от тежкото финансово състояние. Това беше изборът, който направихме. През 2015 г. излязохме от процес на декапитализация. Всяка година имаме счетоводна печалба от 2 до 4 млн. лв., които реинвестираме”, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов.

Ежегодно най-голямото лечебно заведение у нас инвестира между 7 и 8 млн. лв. собствени средства в сграден фонд, апаратура и персонал. Изготвени е програма за плавно погасяване на задълженията. „Много се надяваме, че във времето чрез анекса към Националния рамков договор, ще имаме по-добри цени на пътеките в областта на детско здравеопазване, ще имаме по-добри цени по отношение на методиката на заплащане на спешни състояния. И считам, че това ще даде тласък в намаляването и на тези заварени от нас задължения”, допълни проф. Джамбазов.

В момента УМБАЛ „Свети Георги” няма проблеми по отношение на правни или териториални спорове, след като преди няколко години успява да изчисти изцяло въпроса за собствеността. „Целият сграден фонд в База 2 и База 3, ако мога така да я нарека – Инфекциозни клиники и Хирургичният блок, е собственост на болницата. Благодарение усилията на Министерство на здравеопазването и чрез Министерски съвет успяхме да придобием и територии, които да ни дадат възможност за развитие в бъдеще, каквито амбиции имаме. Територията на База 1 е на Медицински университет – Пловдив и това е една от причините да мислим в посока оформянето й повече като университетски кампус, а не като болнична база. Там достъпът е малко по-сложен, логистиката е по-сложна. Сградите са строени преди доста години и трябва да се инвестира твърде много ресурс, за да бъдат доведени до състояние, адекватно на една съвременна болнична база”, обясни изпълнителният директор на лечебното заведение.

Това е и идеята за благотворителна кампания "Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ за строителство на нов детски и онкохематологичен корпус, който да бъде свързан с Хирургичния блок в База 2. Идеята е да се преместят Клиниката по педиатрия, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология, както и Детското спешно отделение, които в момента се намират в База 1 в рушащи се необратимо стари сгради.

Проф. д-р Карен Джамбазов съобщи също, че амбициите на ръководството са в бъдеще да бъде изграден и още един нов корпус в пряка връзка с Хирургичния блок, както и покрит паркинг с хеликоптерна площадка.  

Цялото интервю с проф. д-р Карен Джамбазов гледайте във видеото:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина