По целия свят народите имат свои уникални рецепти, които радват малки и големи. Сладките изкушения са неразделна част от готварското изкуство. А по време на празниците за Коледа и Нова година е време да се покажат най-апетитните рецепти. Вижте ги!
Франция
Във Франция най-разпространеното сладко изкушение през декември се нарича Бъдник, или Bûche de Noël. Той се свързва с тамошния обичай, гласящ, че на Бъдни вечер всяко семейство трябва да сложи в камината си пън, който да гори до Нова Година. Ето защо сладкишът е във формата на отрязано парче дърво. Често отгоре му се поръсва пудра захар, която прилича на сняг.
Англия
Декември е времето, когато всяко английско семейство яде коледен пудинг. Той се приготвя няколко седмици преди Рождество Христово, като през цялото време до празника трябва се съхранява на студено. Задължително е да се сервира точно на 25-и декември. В повечето случай рецептата за него включва сушени плодове, ядки и... мазнина от бекон.
Исландия
В Исландия приготвят пай, наречен "Vínarterta", който е широко известен още и като "дамско райе", поради многото си слоеве. Приготвя се от редуващи се бисквитени блатове с вкус на бадем или кардамон и конфитюр от сливи. Сладкото включва и подправки като канела, ванилия и карамфил. "Vínarterta" се сервира заедно с кафе.
Шотландия
Жителите на тези географски ширини определено обичат сладките храни, а доказателство за това е факта, че на абсолютно всеки празник, който отбелязват, менюто им включва определен десерт. Така например в края на годината те обикновено пекат пудинги и сладкиши с ябълки. Коледа обаче няма да бъде същата там, ако за нея няма краначан, което представлява сметанов десерт, включващ пържени овесени ядки, мед, малини и уиски.
Ирландия
На ирландските празнични маси можете да видите един наистина необичаен десерт, а именно торта "Гинес". За приготвянето ѝ е нужна и тъмна бира.
Австралия
В Австралия Коледа идва в средата на лятото. Ето защо десертът, който правят там, няма нищо общо със зимата. Бисквитите, наречени "Каменист път", са сладки и са направени от млечен шоколад и шарени бонбони маршмелоу. Понякога се правят като кексчета със сладолед.
Мексико
В Южна и Централна Америка имат много популярна торта, наречена "Тres leches", което е почти идентично с познатия ни албански десерт трилече. Подобно на него и за направата на този се използват три вида мляко: неподсладено кондензирано мляко, кондензирано мляко и сметана.
Португалия
В Португалия човек трудно може да си представи най-светлите празници в годината без традиционната им торта "Bolo rei". Това е техния сезонен символ и се сервира през целия месец декември до началото на януари, пише Дир.бг. Самият сладкиш изглежда като корона, декорирана със сладки плодове и ядки отгоре.
Гърция
Меломакарона са яйцевидни гръцки сладки, приготвени основно от брашно, зехтин и мед, напомнящи донякъде меденки.
Унгария
В Унгария десертът, който се яде в края на годината е торта "Dobos", състояща се от цели шест блата с шоколад, сметана и карамелена глазура.
Сладкишът е кръстен на своя създател, унгарския майстор на сладкиши Йозеф Добош, който я представя за първи път през 1885 г. на Унгарската национална изложба. Любопитен факт е, че той осъзнава, че творението му може да се яде в продължение на десет дни.
Латвия
В Латвия, а също така и в Естония, както и Финландия, на Коледа определено ще имате възможност да ядете бисквитки, наречени "Piparkūkas". Те съдържат джинджифил, черен пипер и други подправки.
Литва
А в Литва ядат "Кūčiukai" - малки сладки бисквити, които се приготвят от квас и маково семе.
Италия
По Коледа на Ботуша можете да опитате или панетоне, или Pandoro. Твърди се, че тамошните жители са разделени на две конфликтни групи в зависимост от това кой от тези два вида печива предпочитат.
Панетонето е лек, сладък пай с плодове. Легендата гласи, че десертът води началото си от един чирак на хлебар, който го измисля за своята любима.
Pandoro е сладък хляб, който прилича на пирамида и е създаден във Верона.