Над 70 000 души посетиха Нощта на музеите, залите на музеите не останаха празни и за секунда

Автор: Plovdiv Now 4155
Над 70 000 души посетиха Нощта на музеите, залите на музеите не останаха празни и за секунда

Над 70 000 пловдивчани и гости на града посетиха НОЩ/Пловдив 2019. Мащабното събитие, което тази година се проведе за 14-и път под мотото “Общо място”, представи над 130 изложби, ателиета и спектакли, предлагайки необикновено пътуване във времето и културния живот на Пловдив. Фестивалът може да се похвали със сериозен икономически ефект върху локалната общност тази година - над 1,5 млн лв. 

“Проведената НОЩ/Пловдив 2019 даде всички основания за още по-голям икономически ефект за града от измерения преди четири години, когато той беше между 1 млн лв и 1.4 млн лв. Фактор за това са организацията на събитието, неговото богато арт съдържание, интереса на хилядна аудитория, нейния профил и покупателната сила на жителите на Пловдив, която се увеличи с около 45% за този период”, коментира Георги Стоев, председател на Тракия Тех и ръководител на екипа провел изследването на икономическите ефекти от Нощ Пловдив през 2015 г. 

Богатата програма преведе посетителите през ключови места за Пловдив като Римския стадион, Драматичния и Античния театър, и показа скритите кътчета на Стария град - Източната порта, Данчовата къща, къща Стамболян. 

„Фестивалът ни предложи възможността да създадем уникален аудио-визуален пърформанс на сцената на Античен театър. Благодарни сме за топлото посрещане на пловдивската публика е се надяваме да се върнем скоро за нови проекти“, споделя френският експериментален музикант Axel Rigaud, който създаде специално за Нощта проекта в сътрудничество с  Петко Танчев. Сред акцентите на събитието присъства изложбата “Open Art Files: Записки и бележки под линия” с куратор Вера Млечевска, която обединява в разговор над 50 български автора от три десетилетия. Изложбата може да бъде посетена в галерия “Капана” до 30 септември.  

Тази година в събитието взимат сериозно участие и корпоративни партньори, които подкрепят представянето на съвременно изкуство в града. „Нощта 2019 беше премиера за мен в Пловдив. Живата сцена на града е вдъхновяваща, а разнообразието от инициативи завладяващо. С нашата изложба на Франц Кафер / Лазар Литаков / Мартина Вачева в SKLAD колекцията evn се почувства не само в добри ръце, но и част от града и неговите живи жители“, допълва Хайке Майер-Рипер, куратор в evn collection. 

Грозделина Георгиева от Етнографски музей - Пловдив споделя, че тази година има повече посетители от предишни години.

"Залите не оставаха празни и за минута“, твърди тя. Както и другите музеи, така и галериите отбелязват, че са са впечатлени от интереса към събитието и вниманието на посетителите, тяхната запознатост и любопитство към изкуството като отбелязват, че НОЩ/Пловдив е развила позитивно своята аудитория през годините. Според тях посетителите са били повече от обикновено, въпреки че през 2018 г. по изключение фестивалът не се състоя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина