Над 250 млн. лева отиват в сферата на здравеопазването, вдигат възнагражденията на медиците

Автор: Plovdiv Now 3508
Над 250 млн. лева отиват в сферата на здравеопазването, вдигат възнагражденията на медиците

Над 250 млн. лева ще бъдат дадени в сферата на здравеопазването за справянето с пандемията и кризата, обяви здравния министър проф. Костадин Ангелов.

„Всички знаете, че страната се намира в епидемия от коронавирус, от началото й досега направихме няколко извода, които са свързани с необходимостта от гарантиране на човешкия ресурс в системата на здравеопазването. Всички служители в сферата да получат увеличение на техните доходи, тъй като трябва да гарантираме устойчивост на системата”, каза Ангелов. Той каза, че средствата ще бъдат освен за вдигането на възнагражденията, така и за апаратурното оборудване на системата и  осигуряването й с, дезинфектанти и лични предпазни средства.

„Разходите за персонал, които са насочени за заплатите на служителите на първа линия в структурите на МЗ, ще  бъдат повишени с 30% за петте месеца до края на 2020 година, като тази мярка осигурява едно добро заплащане на хората на първа линия”, каза министърът.

Парите ще бъдат разпределени, както следва:

12,4 млн. лева ще са за над 6000 души, от които 2468 в РЗИ, 203 от Националния център по заразени и паразитни болести, психиатрични болници, НЗОК и други.

Увеличават се и средствата по Наредба 3 с отпускането на допълнителни 11,3 млн. лева. От тях 9,5 млн. за 44 лечебни заведения за поддържане на структури, свързани с инфекциозни заболявания. Още 2 млн. лева между лечебните заведения, в които се лекуват специфични и неспецифични заболяване.

Общинските болници – в тази връзка до края на годината ще се даде допълнителен ресурс от 19 млн. лева, които ще  отидат за  70 общински болници.

В НЗОК до края на годината ще се дадат 126 млн. лева, те ще бъдат достатъчни за увеличение с 10% на всички дейности, свързани с лечение на пациенти, а именно на клиничните пътеки.

Над 17 000 лекари в болниците, 44 000 експерти по здравни грижи и над 10 000  немедицински персонал ще бъдат засегнати от  увеличението. Ръст ще има и в доходите на над 4000 лични лекари и над 4500 зъболекари.  Там общата сума е от 103 млн. лева.

На първа линия до момента лекарите и експертите по здравни грижи взимаха по 1000 лева. Тези пари са гарантирани до края на годината.

Осигурен е финансов ресурс за ваучери  по 210 лева за почивки. С тях могат да бъдат осигурени 7 нощувки в държавни структури, а сумата е 15 млн. лева за 10 000 служители в системата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина