Над 1000 теста за коронавирус обработени през последното денонощие, липсват специалисти

Автор: Plovdiv Now 4583
Над 1000 теста за коронавирус обработени през последното денонощие, липсват специалисти

Над 1 000 теста са направени за едно денонощие, съобщиха от Националния оперативен щаб по време на сутрешния брифинг. Увеличението спрямо миналите дни се дължи на масовото изследване на големи групи, обясни ген. Мутафчийски. 

"От тези големи групи обаче повечето тестове са отрицателни. “Новозаразените са в огнищата, които изследваме. На 200 тествани намираме 1 болен", коментира генералът. Той допълни, че най-вероятно страната ще задмине прогнозната бройка от 7 000 теста на седмица, тъй като капацитетът на лабораториите вече е много по-висок.

Щабът ще предложи разработването на електронна система за проверка на резултатите от направените изследвания. Проблем се оказва наличието на лабораторните работници, които обработват пробите. 

"Колегите най-вероятно ще издъхнат. Снощи работиха до 2, днес започнаха в 8 и това продължава вече два месеца. Липсват специалисти в България, затова хората са подложени на огромен натист", коментира той. Попитан дали има някакъв резервен план в тази насока, генералът заяви, че единственият възможен такъв е да си "изработим" молекулярни вирусолози, което отнема около 10 години.

Припомняме, че тази сутрин в страната е регистриран рекорден брой нови случаи - 90. Така общият брой на болните става 1171. Шефът на ВМА още веднъж заяви, че пикът се е очаквал 5-6 дни след Великденските празници. 

Мутафчийски обаче не коментира дали се очаква затягане на режима в големите градове по повод предстоящия Гергьовден. 

"Щабът не затваря нито един град, а докладва на правителството каква е ситуацията. Да, и сме разтревожени от наближаващите празници", лаконичен бе той. Началникът на щаба отново изтъкна, че страната ни има една от най-либералните мерки и даде сравнение с държави, които първоначално са имали твърде либарално отношение към коронавируса. В Беларус, където мачовете продължаваха да се играят, след като бяха спрени по цял свят, случаите вече са 8 022, като 60 от тях са смъртни. 2 021 души са починали в Швеция, а над 16 000 са болни. 

"По време на испанския грип ефектът на социалната дистанция си проличава ясно в два американски града. В единия се е провел карнавал, в другия - не. Заболеваемостта в този град, в който е имало карнавал, е била няколкостотин пъти по-висока", каза той. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина