Над 1000 пловдивчани искат безплатни климатици и еко уреди, Общината стартира нова поръчка

Автор: Благовест Андонов 11186
Над 1000 пловдивчани искат безплатни климатици и еко уреди, Общината стартира нова поръчка

Над 1000 пловдивчани вече са подали заявления, че искат да бъдат включени в програмата за подмяна на отоплителните им уреди, каза зам.-кметът Илия Кирчев. Той е провел среща в екоминистерството относно програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух в община. Това се случва месец, след като Кирчев прекрати обществената поръчка за проектно проучване на нагласите на населението, който е първия етап на програмата.

В мотивите бе записано, че прекратяването на поръчката е заради разделянето й на две позиции, които ще се изпълняват от различни фирми.  По този начин имало противоречие и щяло да доведе до объркване, тъй като двете дейности в позициите били взаимосвързани и не можели да се делят.  Ако поръчката е била продължала в този си вид то е поставяла под риск изпълнението на целия проект. Тя бе на стойност от 524 хил. лева без ДДС.

„Напълно сме в сроковете, като първият етап трябва да приключи до май 2021 година, което означава, че имаме една година да го приключим. Ще пуснем нова обществена поръчка, като в нея ще има три дейности, които обаче ще се изпълняват от един изпълнител. Получихме днес безценни съвети как да проведем процедурите. Старата поръчка бе пусната в края на миналия мандат, като условията бяха много странни. Не знам дали някой е бързал, за да бъде тя непрозрачна. В новата ще бъде през новата система за обществени поръчки и там всичко ще бъде видимо и прозрачно”, каза Кирчев. Той допълни, че веднага след приключването на първия етап може да започне физическата подмяна на отоплението  на хората в Пловдив.

Припомняме, че мярката за модернизиране на отоплението в домовете на твърдо гориво е заложена в проекта на Община Пловдив „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици /ФПЧ10/ от битовото отопление“, който е финансиран със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Безвъзмездна финансова помощ е в размер на 13 862 232,11 лв, като сумата е разпределена на база броя домакинства на твърдо гориво, които по предварителни данни в Пловдив наброяват 18 165.

Проектът най-общо включва поетапна подмяна на стари и неефективни горивни инсталации с нови и модернизирани и/или монтиране на филтри към горивните инсталации. Безплатно хората, които се отопляват с печки на дърва и въглища ще могат да се сдобият с чисто нов климатик, печка на пелети или пък да бъдат свързани към топлопреносна мрежа - газификация или топлофикация. 

Проектът бе представен като част от стратегията на Пловдив за борбата с мръсния въздух. Според събраните данни битовото отопление причинява над 70% от токсичността на въздуха.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина