Над 1000 души потъсиха помощ на горещия телефон в Пловдив при паника от коронавируса

Автор: Plovdiv Now 6399
Над 1000 души потъсиха помощ на горещия телефон в Пловдив при паника от коронавируса

Над 1 000 души са потърсили помощ на кризисната линия на БЧК. Тя се обслужба от 40 психолози, които дават 2-часови дежурства като доброволци. Линията функционира от 10-и март насам, а най-много хора са потърсили психологическа помощ през изминалия уикенд, след като стана ясно, че входовете на областните градове ще бъдат блокирани с КПП-та. 

"80 процента от хората, които се обаждат, са с висока тревожност. Имат нужда от  храна и медикаменти, получаваме такива заявки", обясни по време на брифинг Таня Георгиева от БЧК-Пловдив.

Зам.-кметът на общината Анести Тимчев обаче съобщи и за редица обаждания по проблеми, които нямат пряка връзка с предоставяне на социални услуги. 

"Има и редица запитвания, като "може ли някой да разходи домашния ми любимец или да почисти къщата ми", които ангажират вниманието и телефоните и не позволяват на хората с истинска грижа да се свъжат навреме с нас", сподели той и призова хората да използват линиите по предназначение. 

По време на днешния брифинг бяха изнесени и данни за социалните услуги, които община Пловдив предоставя към момента. Топъл обяд към момента получават 2 060 души, патронажна грижа се организира за 420 души, хранене в диетичните трапезарии - за 1640 души, а домашен социален патронаж - за  400 души. От социални асистенти са се възползвали над 1000 души.

"Към момента осигуряваме социални услуги на повече от 5 500 души. Това е изключително мащабна социална дейност. От момента на създаване на Общинския координационен център сме реализирали, съвместно с БЧК и Пловдив 112, 600 поръчки с помощта на 200 доброволци. Имаме 40 мобилни екипа и възможност за още по-мащабна работа в това направление", каза още Тинчев.

В момента в отделните райони са идентифицирани повече от 350 души в неравностойно положение, които имат нужда от социални услуги. Създаден е и график за срещи с цел определяне на нуждите и потребностите им. Някои от тях имат роднини в чужбина, но не поддържат голям контакт с тях. 

Общината има готовност да удвои броя на потребителите на социални услуги, каза още Тимчев. Той припомни и телефоните за контакт с Общинския координационен щаб и БЧК

Може да осъществите връзка с щаба на 0878371710 и 0878371449 или да разговаряте с доброволци от Червения кръст на 0700 147 44.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина