Началото: “Вратите на съня“ откриват Opera Open на Античния театър тази вечер

Автор: Plovdiv Now 3689
Началото: “Вратите на съня“ откриват Opera Open на Античния театър тази вечер

Мултимедийният спектакъл "Вратите на съня" поставя голямото начало на тазгодишния фестивал Opera Open на Античния театър в Пловдив. Гала откриването ще бъде в два поредни дни - на 10 и 11 юли, от 21.15 ч., за да могат повече пловдивчани и гости на града да се насладят на хубавата музика.

Участват произведения на Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф и Арнаудов.

Гост в спектакъла "Вратите на съня" е тенорът Камен Чанев, а останалите солисти са цигуларката Зорница Иларионова, виолончелистката Анет Артинян, кларнетистът Кирил Пенчев и Август Методиев, Александър Носиков, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Ива Ананиева, Крум Гълъбов, Марияна Панова, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Светлана Иванова, Свилен Николов, Станислава Момекова, Таня Иванова. В музикалния празник, разбира се, ще участват хорът, оркестърът и балетът на Операта.

Режисьор на "Вратите на съня" е директорът на музикалната институция Нина Найденова, диригент - Диан Чобанов, хормайстор – Драгомир Йосифов, хореограф – Мариана Крънчева, сценография и мултимедия – Петко Танчев, костюми – Николина Костова-Богданова.

"Спектакълът е с обърната гледна точка като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в сектори A и F. Броят на местата е ограничен. Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ", казват от Операта.

Любопитно е, че това е вторият музикален проект, в който публиката ще си смени местата с артистите. Миналата година  фестивалът Opera Open бе открит с вълнуващ спектакъл отново с обърната гледна точка. 

Откриването ще бъде предшествано от фотоизложба "Орфей" на Александър Богдан Томпсън, която ще бъде открита днес от 18 часа на Римския стадион в Пловдив. Експозицията съдържа 24 фотографии от спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук на гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода. Събитието бе един от акцентите в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, представено по време на фестивала Opera Open.

Фотографиите ще могат да бъдат свободно разглеждани от пловдивчани и гостите на града до 27 юли. Изложбата е инициатива на Италианския културен институт и беше представена първо в София през месец юни, в Пловдив тя се организира със съдействието на отдел ""Култура, археология и културно наследство" и под патронажа на заместник -кмета Пламен Панов. Куратор е Нели Раданова. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина