Наближава Архангелова Задушница, позната още и под името Рангелова Задушница. Тя е една от трите най-големи Задушници в Църковния ни календар, заедно с Месопустната и Черешовата. Отбелязва се винаги в съботата, която се пада непосредствено преди Архангеловден. През 2020 се пада на 7 ноември.
На Архангелова Задушница се спазват същите обичаи, както и на останалите задушници. Хората отиват на гробовете на починалите си близки като е задължително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян.
Прелива се вино под формата на кръст като се започва от мястото, на което е положена главата на покойния. Пали свещ, а специфичното за Архангелова Задушница е, че на този ден се отдава и почит пред паметта на военнослужещите, дали живота си за България през годините.
Подават се пакети с храна както на близките, така и на непознати хора. Прието е да има варено жито, питки (по възможност домашно замесени), месо, дребни сладки, плодове, задължително червено вино, бисквити и други.
Архангелова Задушница се отбелязва в съботата преди Архангеловден и носи името на Свети Архангел Михаил – светецът, на когото Бог поверил задачата да събира душите на мъртвите. Той не правел разлика между бедни и богати и не подминавал никого, ако времето му на тази земя е изтекло.
На Архангелова Задушница не се работи, а жените не бива да перат и да вършат каквато и да било домакинска работа.