На умряло куче - нож! НАП глоби затворения клуб Галакси

Автор: Ива Модова 6039
На умряло куче - нож! НАП глоби затворения клуб Галакси

Въпреки че още преди месец клуб Галакси затвори врати, то преди дни фирмата бе глобена с 800 лева. Районен съд – Пловдив се произнесе по обжалваното наказателно постановление от страна на дружеството, стопанисващо дискотеката.

До съдебната сага се стигна след проверка на данъчни под прикритие. Акцията е била преди месеци. Служителка на финансовото ведомство си поръчала на бара едно малко уиски, вода и бадеми. За консумацията й била поискана сумата от 12 лева, за която обаче не е била предоставена касова бележка.  Последвала легитимация от страна на данъчните и пълна проверка на документацията. Направена е била „Стоп каса” и е констатирана разлика между наличната сума и тази маркирана на фискалното устройство.

На фирмата бил съставен протокол, а след няколко месеца издадено и наказателното постановление. Клуб Галакси бе попаднал в списъците с търговски обекти, заплашени с принудителна мярка запечатване до 30 дни. Фирмата стопанисваща заведението бе вписана дори два пъти в графата за неизрядни данъкоплатци. Това се случи още преди Коледните празници. През юли миналата година нощното заведение бе запечатано след съвместна проверка на данъчни и полиция.

Причината за мярката е констатирано нарушение - неиздаване на касов бон на клиент на дискотеката. 

След връчването на наказателното постановление, управата на фирма „Груп 97“ подадоха иска за отмяна на санкцията в Районен съд. В мотивите си, дружеството е описало, че актът е незаконосъобразен и неправилен.

Според съда обаче дружеството е нарушило Закона за данък върху добавената стойност, а именно, че персоналът на клуб Галакси не е издал касов бон при продажба на артикул от менюто. Според наредбата за подобно нарушение санкцията е от 500 до 2000 лева за юридически лица.

В случая обаче, глобата описана в постановлението е 800 лева или малко над допустимият минимум. Макар това да е първо такова нарушение, съда смята, че има достатъчно основание финансовата санкция да е в този предел, тъй като заведението „засяга важни обществени отношения, свързани с данъчната политика на държавата”.

В крайна сметка Районен съд – Пловдив отсъди, че обжалваното наказателно постановление е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. Така, макар и дискотеката да не функционира, стопаните й ще трябва да платят наложената глоба. Решението на съда обаче подлежи на обжалване пред Административен съд. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина