На този ден: Става Софийското земетресение, провеждат първите парламентарни избори в България

Автор: Plovdiv Now 988
На този ден: Става Софийското земетресение, провеждат първите парламентарни избори в България

Важни събития са станали по света и у нас в миналото на днешната дата 30 септември. Ето какво съществено се е случило в българската история:

На този ден през 1858 година земетресение нанася значителни щети в София. Данните за земетресението са оскъдни и включват главно текстови описания на свидетели, най-изчерпателни от които са няколко дописки и писма на Сава Филаретов. Интензивността на основния трус се оценява на IX степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, магнитудът - на 6.6, a дълбочината 9 км.

Освен в София, земетресението е усетено и в отдалечени градове, като Пловдив и Янина. Пострадали сгради има в Ихтиман и Рилския манастир, а в Долна баня се променя дебитът на минералните извори. В София земетресението предизвиква значителни щети, като 70 - 80 % от сградите са силно засегнати. По-бедните жители на града са в затруднено положение, тъй като се налага непредвидено да възстановяват къщите си в навечерието на зимата. Някои от тях са подпомогнати с дарения, като например направеното от Иван Денкоглу.

При по-големите обществени сгради щетите са по-тежки, като някои от тях са частично или напълно разрушени. Съборени са минаретата на 19 от 24-те джамии в града, а само 2 от 7-те църкви остават годни за използване. Сред разрушените сгради е Сиявуш джамия (днешната църква Света София), която след земетресението е изоставена. Според разкази на очевидци, покривът на минарето на джамията Баш чешме (при днешното кръстовище на Витошка и Солунска), се преобръща и се забива с шпила си във викалото на минарето. Пада и един от сводовете на новостроящата се катедрала Света Неделя. При земетресението загиват 4 души, сред които две деца при Сиявуш джамия и един от строителите в Света Неделя.

На някои места около София се отварят пукнатини в земята, като според Филаретов пукнатината между Бояна и Драгалевци има ширина над 20 cm и дължина около 1,5 км. Западно от града се появява нов горещ гейзер, който постепенно отслабва до съществуващия и сега извор в Овча купел. Дебитът на минералните извори в града намалява за няколко дни, след което се възстановява.

На 30 септември 1879 година пък се провеждат първите парламентарни избори в България.

В тях участват двете водещи политически сили в България– либералната и консервативната партия.

На 29 август 1879 г. княз Александър I Батенберг подписва Указ № 126, с който насрочва избори за народни представители на 30 септември същата година. В изборния ден при ниска избирателна активност от 32,0% либералната партия печели убедителна победа и на 21 октомври народните представители от Първото обикновено народно събрание на Българското княжество се събират в София.

Съгласно установената практика на парламентарна демокрация, князът възлага на лидера на мнозинството да състави правителство. Недоволен от развоя на изборите, той се обръща към император Александър II, молейки го за разрешение да разтури Народното събрание. Петербург не се съгласява и князът предлага на Петко Каравелов да състави кабинет с участието на Димитър Греков и Григор Начович, което предварително обрича мисията на неуспех. В крайна сметка преговорите завършват без резултат и на 24 ноември 1879 г. Батенберг разпуска Народното събрание и съставя правителство начело с епископ Климент Браницки, в което отново ръководна роля имат консерваторите.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 30 септември у нас и по света:

1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия.

1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг.

1520 г. – Султан Сюлейман I известен още като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател наследява Селим I на трона.

1791 г. – Във Виена се състои премиерата на Вълшебната флейта – последната опера, композирана от Моцарт.

1869 г. – Основано е „Българско книжовно дружество“ в Браила, което през 1911 г. е обявено за Българска академия на науките. (стар стил)

1884 г. – Подписана е митническа спогодба между Княжество България и Източна Румелия.

1888 г. – Джак Изкормвача убива третата и четвъртата си жертви.

1895 г. – Мадагаскар става протекторат на Франция.

1898 г. – Приет е устав, с който град Ню Йорк става разширен метрополис, състоящ се от пет административни единици.

1923 г. – Потушено е Септемврийското въстание.

1929 г. – Британската секция на BBC за първи път излъчва телевизионно предаване.

1929 г. – Близо до Франкфурт на Майн в Германия е осъществен първият полет на самолет с реактивен двигател „Опел-Хатри Рак-1“.

1935 г. – Официално е открит ВЕЦ Хувър Дам, разположен на границата между американските щати Аризона и Невада.

1944 г. – 62 правителство на България единодушно приема Наредба-закон за съдене от народен съд виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея; на 3 октомври регентите я одобряват и на 6 октомври 1944 тя е обнародвана.

1944 г. – Създадена е Агенция Франс Прес.

1960 г. – Народна република България признава независимостта на Нигерия.

1965 г. – Гражданските протести в Индонезия прерастват в неуспешен опит за държавен преврат от Индонезийската комунистическа партия; повече от милион хора загиват.

1966 г. – Британската колония Бечуаналенд получава независимост под името Република Ботсвана.

1967 г. – За първи път в космоса е извършено автоматично скачване на космически апарати – съветските Космос-186 и Космос-188.

1967 г. – Започва излъчването на BBC Radio 1 в Обединеното кралство; другите национални радиостанции също получават номер в името си.

1975 г. – Американският хеликоптер AH-64 Apache, който днес е основен боен хеликоптер в много страни, прави първия си полет.

1980 г. – Xerox, Intel и Digital Equipment Corporation публикуват първите спецификации на Етернет.

1982 г. – В Израел е въведена новата национална валута – шекел.

1989 г. – Прекратена е конфедерацията Сенегамбия между Сенегал и Гамбия, създадена през 1982 г.

1993 г. – Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер разтърсва Латур и Османабад в Югозападна Индия – загиват близо 22 000 души, а 36 села са разрушени.

1997 г. – Католическата църква във Франция публично се извинява пред евреите за това, че не е протестирала срещу нацистките престъпления по време на Втората световна война.

1998 г. – В София започва Православен събор с участие на главите на седем патриарси, с който се прекратява разкола в Българската православна църква.

2000 г. – В периода 30 септември – 1 октомври в София се провежда четвъртото заседание на Международния обществен съд за престъпленията на НАТО в Югославия.

2004 г. – За първи път са направени снимки на жив гигантски калмар в неговата естествена среда на 600 мили край Токио.

2009 г. – В датски вестник са публикувани скандални карикатури на пророка Мохамед.

2016 г. - Ураганът Матю става ураган от категория 5, което го прави най -силният ураган, образувал се в Карибско море от 2007 г. насам.

2016 г. - Две картини на обща стойност 100 милиона долара са възстановени, след като са откраднати от музея на Ван Гог през 2002 г.


 
 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина