26 юни: Последният концерт на Елвис, първото състезание в Льо Ман

Автор: Plovdiv Now 3192
26 юни: Последният концерт на Елвис, първото състезание в Льо Ман

През 1906г. във френския град Льо Ман се провежда първото международно автомобилно състезание. През 1923 година отново в Льо Ман започва провеждането на 24-те часа на Льо Ман. Състезанията продължава точно 24 часа. 

През 1945г. в Сан Франциско представители на 50 държави подписват Харта на Обединените нации за създаване на ООН, която влиза в сила на 24 октомври същата година. Организацията е създадена като предшественик на ОН - Общността на народите. ООН е направена с цел да опази световния мир и да не се стига до Трета световна война.

През 1977г. рок легендата Елвис Пресли изнася в Индианаполис последния си концерт. Два месеца по-късно Елвис умира като и до ден днешен има доста конспирации за причината за смъртта му. 

От 1998г. по инициатива на ООН днешния ден е обявен и за подкрепа на жертвите на изтезанията. Причината да е избран 26 юни е, че през 1984г. е приета Международната конвенция против изтезанията. 

Родени са бившият български министър-председател Димитър Попов и българския съдия Богдан Дочев, който е популярен като човекът, който не вижда ръката на Марадона, когато той вкарва с ръка на Англия на Световното първенство през 1986г. Тогава Дочев е страничен съдия на срещата. 

Рожден ден празнува италианската футболна легенда и бивш капитан на Милан Паоло Малдини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина