На този ден: Основан е “Локомотив Пловдив“

Автор: Plovdiv Now 4122
На този ден: Основан е “Локомотив Пловдив“

Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Рожден ден днес празнуват журналистът Сашо Диков, астронавтът Даниел Бурш, актрисата Катрин Кели Ланг, водещият Къци Вапцаров, актьорите Мат Ле Блан и Джеймс Латърфи, актрисата Александра Карамихалева.

Ето с какво още ще запомним днешния ден:

Православната църква чества Успение на Света Анна

Светицата се почита като един от основните християнски символи на майчинството. Анна и нейният съпруг Йоаким били посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Майката обещала да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена в храма. 

Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Българите наричат празника Лятна света Анна. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника се спазват строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Много е разпространено старото поверие, че ако „трудна жена работи на св. Анна, ще пометне”. На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница.

Излиза първият български вестник

На 25 юли 1878 година в Пловдив излиза първият брой на вестник "Марица". Негов издател е Христо Г. Данов- родоначалникът на книгоиздаването у нас. Вестникът излиза до 1885 година. 

През 1857 година заедно с учителя Йоаким Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски, данов учредява „Дружествена книговезница“. Постепенно дружеството се прераства в книжарница и издателство. Основават се клонове в Русе, Велес, София и Лом.

По-голямата част от живота си прекарва в Пловдив. Кмет е на града от 1896 до 1899 година, а по време на неговото управление е изработен градоустройственият план на Йосиф Шнитер. 

Основан е футболен клуб "Локомотив Пловдив"

Отборът навършва 96 години днес. Основан е през 1926 година. Историята му бележи началото си със създаването на Пловдивския железничарски клуб. 

Пловдивският Железничарски спортен клуб (ЖСК) е учреден в рамките на кампания по основаване на Железничарски спортни клубове в цялата страна. Отборът е шампион на България през сезон 2003/04, когато печели първата си титла. Носител на Купата на Съветската армия през 1983 г., Суперкупа на България през 2004 г. и Купата на България през 2019г. и 2020г.

Първото бебе в епруветка

То се ражда на 25 юли 1 978 година. Британските учени Робърт Едуардс и Патрик Стептоу започват работа по разработката на процедурата "ин витро" през 1950 г.

Новородената Луиз Браун бива наричана "детето на века". Впоследствие Едуардс и Стептоу създават първата клиника в света за лечение ин витро. 

Днес милиони деца са заченати по метода ин витро, а хиляди двойки с репродуктивни проблеми ежегодно преминават през процедурата. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина