На този ден: В концлагер загива музикантът Сашо Сладура, завинаги свързан с Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6826
На този ден: В концлагер загива музикантът Сашо Сладура, завинаги свързан с Пловдив

На днешния 26 септември през 1961 година в концлагер в Ловеч след побои и малтретиране умира Александър Николов с прякор Сашо Сладура - емблематичен български джаз музикант, завинаги свързан с Пловдив. Негова скулптура край Античния театър е един от символите на града. На нея той е усмихнат, елегантен и държи цигулка.

Роден е на 15 септември 1917 година в Плевен. Неговият баща, инж. Георги Николов, е един от създателите на Борисовата градина в София. Майка му е чехкиня – дъщеря на управител на голям чешки замък. Александър завършва италианско училище в Пловдив, френския колеж в Пловдив „Сен Августин“ и след това учи музика в консерваторията в Прага.

След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторант „България“, където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура. Солистка на оркестъра по това време е Леа Иванова.

Старите бохеми разказват, че е обичал да разказва вицове за Вълко Червенков. Изпратен е в трудовия концентрационен лагер в Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина