На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич

Автор: Plovdiv Now 2299
На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич

От 1990 година 25 септември се чества като празник на града , когато официално е отбелязана 50 – годишнината от възвръщането на Южна Добруджа и с Указ на президента е възстановено старото име на града – Добрич.

След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа (и град Добрич) е в границите на Румъния. Това положение продължава до 1940 г., когато е подписан Крайовският договор и Южна Добруджа е върната на България.

Крайовският договор е подписан в гр. Крайова, на 7 септември 1940 година, между България и Румъния. Условията на договора налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г. са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич.
И тази година по традиция Общински съвет Добрич прие предложението на общинското ръководство Денят на Добрич да бъде празничен и неприсъствен на територията на Общината.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина