На 10 януари 1984 г., самолет на “Балкан“ се разбива край София

Автор: Plovdiv Now 3126
На 10 януари 1984 г., самолет на “Балкан“ се разбива край София

На 10 януари 1984 година край София се разбива самолет Ту-134, летящ по линията Берлин - София, се разбива край с. Кривина, на 4 километра от летището в София. На борда загиват 50 души - 45 пътника и 5 души екипаж. Според данни в медиите самолетът попада в буря. Пилотът получава нареждане да кацне въпреки времето.

В 19.30 ч. в пилотската кабина е проведен следният разговор: "Командире, заповядвам ви да изпълните сляпо кацане, само по уреди", нарежда чиновникът от ДВИ.

"При тази буря, дъжд и гръмотевици?", шокиран е командирът. "Спусни пердетата и изпълнявай!" - "Вие луд ли сте, другарю проверяващ - ще се пребием всички!" Проверителят е непреклонен. Командирът е принуден да започне сляпо кацане. Диалогът е записан дословно в черната кутия на самолета.

В 19.35 ч. едно от крилата докосва високоволтов проводник над село Кривина. Самолетът се възпламенява и се разбива в краварника на местното ТКЗС.

Пожарникарите, пристигнали на мястото на трагедията, получават заповед да гасят пожара с креда, а не с пяна. При аутопсията в белите дробове на една част от пътниците са открити следи от нея, което означава, че те са били още живи след катастрофата. Вината за трагедията е хвърлена върху загиналите, а в "Балкан" започва чистка - само за един ден са уволнени 850 души.

Остават обаче много въпросителни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина