Музикалното в Пловдив празнува 75 години с концерти през цялата 2020

Автор: Plovdiv Now 15001
Музикалното в Пловдив празнува 75 години с концерти през цялата 2020

С поредица ярки концерти и музикални събития през настоящата 2020 година Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив, ще отбележи своя 75-годишен юбилей (1945 – 2020 г.).

Началото на тържествата ще бъде дадено с патронния празник на училището - 10 февруари, както и с традиционния ежегоден концерт на зрелостници – солисти на оркестъра на Държавна опера – Пловдив, под диригентството на Константин Добройков, в концертната зала на Дома на културата „Борис Христов”, събощават от Министрество на културата.

Официалният тържествен юбилеен концерт с  участието на всички представителни формации и ансамбли на училището ще се състои на 31 май в концертната зала на Дома на културата „Борис Христов”.

Специален и очакван с интерес е концертът на възпитаниците на училището, днес инструменталисти от световна величина - Ясен Тодоров – цигулка (САЩ) и Саркис Балтаян – пиано (САЩ), които на 22 юни в училищната концертна зала „Добрин Петков” ще представят програма под надслов „250 години от рождението на Лудвиг ван Бетховен”.

Юбилейният афиш „75 години Пловдивско музикално училище” включва още: „Пролетен концерт на преподаватели” (24 март), „Балетен спектакъл „45 години балетни класове” (30 април), „Среща на поколения“ – концерт на сборен симфоничен оркестър с участието на бивши и настоящи възпитаници на Пловдивското музикално училище (15 юли) и „Коледен концерт на Симфоничния оркестър на училището” (9 декември).

В рамките на юбилейните събития НУМТИ „Добрин Петков” ще осъществи и два международни музикални проекта – съвместен оркестров проект с Музикалното училище в Женева, Швейцария (април – май, Женева – Пловдив) и концерт под патронажа на Посолството на Япония в Република България (28 ноември, концертна зала „Добрин Петков”).

През юбилейната 2020 г. на територията на училището ще се проведе и VІІ издание на Клавирния конкурс „Шуман – Брамс” (12 – 15 ноември), включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина