Музика, занаяти, изкуство, кино и спорт! Капана фест се задава пъстър и весел

Автор: Plovdiv Now 6906
Музика, занаяти, изкуство, кино и спорт! Капана фест се задава пъстър и весел

Пъстър и весел празник ще оживи Малката Главна и квартал “Капана” на Пловдив в четирите дни от 20-ти до 23-ти август. След базара през месец юни, това е второто събитие за тази година и десето от седемгодишния летопис на “Капана фест”. Присъщо за юбилейно издание, вниманието ще бъде насочено към началото на всичко, когато украсените улички, между красивите къщи на старите занаятчии, за първи път посрещнаха новите си гости. И този път фестивалът за градска култура и изкуства ще даде среща на публиката си с най-добрите в направленията - музика, занаяти, изкуство, кино и спорт. Дните на този празник, както винаги, ще бъдат по-специални с живописната улична украса и ще оставят отпечатък върху живота на Пловдив, с разнообразни инициативи за облагородяване на градската среда.

За музиката

Голямата страст на “Капана“ - музиката, отново ще е важна част от фестивалния живот. Главният източник на мелодични преживявания ще бъде сцената “Kapana Stage”, разположена на ул. “Златарска”, на паркинга до Халите, където ще се изявят музиканти от първите сцени на събитието.

Тъй като винаги сме много и сме различни, и музиката ще бъде много и различна - “Vinil DJ HUB” ще бъде другото място, където звуците на подбрана жанрова музика ще доставят на меломаните удоволствието да слушат от най-добрия носител - грамофонната плоча.

“Новото 20” на десетото събитие “Капана” ще бъде бутиковата сцена на артистичния квартал “WAM concept studio”. Това място ще се преобразява в трибуна за музиканти и други артисти, които да осъществят по-близък и непринуден контакт, с почитателите на изкуството си.

И защото музиката е част от живота на квартала, из очарователните му улички ще откриете специалните акустични кътове, където под шапките на познатите шатри, музиканти ще ви радват с живите си изпълнения.

За изкуството

Наслаждавайки се на красивите фасади и украсата, във фестивалната зона, със сигурност вниманието ви ще бъде привлечено от проекта “МИР”, чието начало беше поставено още в първите издания на фестивала от графити майстора Nassimo, а сега ще бъде завършен от колегите му Stern и варненската група “140 идеи”. С таланта си, тези художници ни помагат да ви потопим в мечтата ни за мир и баланс в човешките взаимоотношения, и вярата, че именно те ще направят живота ни по-добър, за да бъде така и за бъдещите поколения.

“Къс Земя” е другата среща с изкуството, която сме ви подготвили. Сигурно помните заглавието на изложбата, на младата фотографка Йохана Траянова, от юнския ни базар. Нейната работа силно впечатли гостите ни, което е и причината да я представим отново, за да имат шанс да я видят още ценители на изкуството. Галерия “InDustReal” ще изплува от потайността на своето ежедневие и по време на фестивалните дни ще заблести с красотата на произведенията, на избрани независими творци.

Начинанието “Капан за изкуство” ще обогати културната ни програма за дните на фестивала. Големият капан за мишки традиционно приютява изкуството на специален автор и отново ще бъде разположен така, че да можете да се запознаете с произведенията на твореца, който за сега ще запазим в тайна. За пореден път дърводелската работилница в Капана ще се преобрази, и в четирите дни на “Капана фест” ще представи акварелната живопис на Велина Пенова, в дървени рамки изработени от домакина “Дърводелие”.

Несъмнено вниманието ви ще бъде привлечено и от обемната артистична инсталация, вдъхновена от връзката между земята и небето “THE WAMstar”, инициирана от марката за градска мода със специално отношение към дизайна - “What a monstar”. Уличното изкуство ще ни обогати с два тематични проекта - “Носталгия по миналото” е насочен към традициите, и представя историята на улица “Златарска” от преди 60 години, а “Куршум хан” ще обърне вниманието ни към сградата, която е била ключово важна за Капана, но вече е само история.

За базара

За празничното оживление винаги допринася и базарът. Тази част от “Капана фест” отново ще събере над 100 занаятчии от цялата страна, организирани в тематичните зони - Авторски изделия, Натурални храни и напитки, Градска мода, Базар за грамофонни плочи, Дом на Книгата Сашо Костов, Керамика, Бижутерия и Козметика. За втори път тази година ще можете да се насладите на майсторски забъркани вкусотии, изящно изработени украшения, свежи идеи, и класния подбор на познавачите в музиката и литературата. Непосредствената среща с авторите и пъстрият свят, в който ще ви потопят с изделията си, ще ви даде възможност да изберете своят спомен от юбилейното издание на “Капана фест”.

Атмосферата

Занаятчийската история на любимия ни квартал продължава в наши дни. В сгушените му къщички са направили своите ателиета “Авторите от Капана”, които ще можете да видите и събрани на едно място, на ул. “Магура”, която ще превърнат във витрина на своето майсторство и артистичност. “Кино на тъмно в Капана” е другата платформа за изява на нашенски творци. Всяка вечер от 21 до 23 часа ще има по две прожекции на български филми.

“Спорт и здраве за нашето семейство” обединява стремежа ни да създадем условия за активно движение и опознаване на спортния живот. Деца и възрастни ще имат възможността да наблюдават партии шах между най-добрите български шахматисти, а също и да премерят сили с изявени играчи. За по-енергичните ни млади гости сме подготвили 5- метрова стена за катерене, два професионални батута и тенис маса. Защото знаем, че при такова разнообразие от атракции дълго време няма да ви се иска да се отдалечите от веселото настроение на фестивала, сме поканили най-добрите пътуващи готвачи, с техните заведения на колела, от които ще можете да се подкрепите с невероятни вкусотии.

Дните на фестивала ще са част от топлото пловдивско лято, а това означава, че жаждата ще е наш спътник по павираните улички. Предвидиливо сме създали възможност да я утолите на баровете, които ще разположим в близост до всяко музикално ядро. Стремежът ни да облагородим градската среда не стихва. “Капана диша” е начинанието, с което вече преобразихме пространството над “Писоарите” на улица “Железарска” и част от улица “Златарска”, и не спираме да търсим възможности за създаването на нови красиви и зелени места в сърцето на града. Лятото започна, а в самия му разгар ще ви очакваме в сърцето на Пловдив, където под шарените флагчета, заобиколени от усмихнати хора ще създадем красиви спомени от срещата със занаяти, изкуства и приятели.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина